Plannen voor coup houden Turkije in de ban

Sinds 2003 bereidt het Turkse leger plannen voor om een einde te maken aan de gematigde Islamitische regering van de regeringspartij AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling). Dat meldt de Turkse krant Taraf.
Volgens Taraf ontwikkelden generaals van het Turkse leger na de overwinning van de AKP na de verkiezingen van 2003 een plan om de regering ten val te brengen. Met Operatie Balyoz wou het leger ‘de klok terugdraaien naar 1923 –het jaar dat de Turkse republiek werd opgericht- en de seculiere opbouw van de staat herstellen.’
De beschuldigde officieren ontkennen in alle toonaarden.
Terroristische acties
Taraf beschrijft hoe het leger met clandestiene terroristische acties Turkije in chaos en verwarring wou storten. Om de orde te herstellen zouden hoge militairen de macht grijpen en alle belangrijke posities in de Turkse samenleving bezetten. Meer dan 200.000 mensen zouden worden gearresteerd of beschuldigd van reactionaire activiteiten.
Volgens Taraf werd de strategie uitgedacht tijdens een militaire vergadering met 162 legerofficieren, onder wie 29 generaals.
Energekon
Al enkele maanden regent het in Turkije opnieuw coup- en complottheorieën. In maart 2009 werden 21 pro-seculiere personen gearresteerd op verdenking van samenzwering tegen de regering.
Sinds in juni 2007 een onderzoek startte naar de zogenaamde Energekon-groep, werden meer dan honderd journalisten, schrijvers, academici, zakenlieden, politici en legeroversten beschuldigd van clandestiene activiteiten tegen de overheid.
De Energekon-groep wordt omschreven als een ultranationalistisch geheim genootschap, dat er op uit is om de regering van premier Erdogan omver te werpen. De groep zou beschikken over verborgen wapenopslagplaatsen die militairen moeten bevoorraden tijdens een mogelijke coup.
Volgens Taraf is er een duidelijk verband tussen het pas ontdekte Balyoz-plan en het geheim genootschap.  De krant suggereert bovendien dat het leger een rol heeft gespeeld in twee bomaanslagen in Istanbul eind 2003, waarbij vijftig doden vielen, en in de moord op Taraf-hoofdredacteur Hrant Dink.
Verwarring troef
De Turkse bevolking reageert verdeeld op de onthullingen.
Volgens het Turkse dagblad Daily News hopen sommigen dat via het verhaal het leger eindelijk onder civiele controle wordt geplaatst. Anderen zouden de beschuldigingen dan weer zien als een openlijke aanval op de seculiere onderbouw van de staat.
En ook de media dragen bij tot de verwarring. Kranten dicht bij de overheid, zoals Taraf, Sabah of Zaman, beklemtoonden de voorbije dagen de ernst van het verhaal. Seculier georiënteerde media daarentegen, die traditioneel erg kritisch staan tegenover de Islamitische regering, stellen zich vragen bij het waarheidsgehalte van de scoop.
Turkije heeft een lang verleden van staatsgrepen door het leger. Sinds de verkiezing van premier Erdogan in 2003 staan het seculier georiënteerde leger en de gematigd Islamitische regering opnieuw tegen over elkaar.
Militairen beschuldigen de AKP ervan Turkije langzaam te willen islamiseren. Toen Abdullah Gül van de AKP in 2007 door het parlement werd verkozen tot Turks president, dreigde de chef van de generale staf nog dat het leger zou ingrijpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.