Politieke cohesie sterker dan handelsconflicten op Mercosurtop

Op de gisteren (donderdag) afgeronde top van het Zuid-Amerikaanse Mercosur-handelsblok bleken sterke politieke cohesie en de wil tot integratie sterker dan handelsconflicten die de top op voorhand dreigden te overschaduwen. De volle en geassocieerde lidstaten lijken vastbesloten samen te werken om de negatieve gevolgen van het vrijemarktmodel tegen te gaan dat de regio in de jaren negentig nog in de armen sloot. Afscheidsnemend voorzitter president Néstor Kirchner van Argentinië maakte ook bekend dat het vrijhandelsakkoord met de EU nog dit jaar ondertekend wordt.
Op de zestiende Mercosurtop haalden de leden van het handelsblok de banden aan, zowel onderling als met Venezuela en Mexico. Venezuela werd donderdag aanvaard als het vierde geassocieerde lid, een statuut dat Bolivia, Chili en Peru al genoten. Mexico zette de procedure om geassocieerd lid te worden in gang. De presidenten van beide landen waren speciale gasten op de bijeenkomst in de noordelijke Argentijnse stad Puerto Iguazú. Daarnaast maakten ook de presidenten van Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay, Bolivia en Chili in hoogsteigen persoon hun opwachting.

Op de vooravond van de top dreigde er nog een conflict tussen Argentinië en Brazilië omwille van de aangekondigde Argentijnse importbeperkingen op elektronica uit Brazilië. Maar donderdag leek alles koek en ei tussen de twee landen. Er is geen spanning, zei de Argentijnse minister van Economie.

De woordvoerder van Eduardo Duhalde, de voormalige Argentijnse president die nu de Commissie van Permanente Vertegenwoordigers van de Mercosur voorzit, sprak van een klimaat van totale harmonie tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de volle en geassocieerde leden van de Mercosur, een grote cohesie onder de presidenten. Het streven naar integratie staat boven eventuele politieke en ideologische verschillen - pragmatisme overheerst. Ze weten allemaal dat ze het niet alleen kunnen, zo stelde hij.

De nieuwe politieke oriëntatie houdt een breuk in met het beleid uit de jaren negentig, toen Latijns-Amerikaanse overheden massaal handelsbeperkingen afschaften en overheidsbedrijven privatiseerden. De presidenten, vooral die van Argentinië, Brazilië en Chili, zijn het eens over de nood meer aandacht te geven aan sociale vraagstukken, ze Darío Alessandro, het hoofd van Forum voor Politiek Advies en Coördinatie van de Mercosur.

De oude richting was fout, en we moesten en moeten nog altijd boeten met armoede, uitsluiting en het vergroten van de kloof tussen arm en rijk, zo formuleerde Kirchner het in de speech waarmee hij het roterende voorzitterschap van de Mercosur overdroeg aan de Braziliaanse president Lula, die net als Kirchner een linkse regering leidt. Hij kreeg meteen gelijk van de Paraguyaanse president Nicanor Duarte. Als armoede en werkloosheid niet verminderen, zullen zelfs de beste douaneafspraken onze democratieën niet helpen consolideren, vond Duarte. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.