Promotie vriendin brengt Wolfowitz in opspraak

Wereldbankbaas Paul Wolfowitz zou zijn vriendin Shaha Riza promotie en een salarisverhoging hebben bezorgd zonder daarbij de regels inzake personeelsbeleid te respecteren. Hij passeerde de ethische commissie van de raad van bestuur van de bank, die normaal over de promotie moet beslissen, zo meldt de corruptiewaakhond Government Accountability Project (GAP).
De corruptiewaakhond GAP noemt het bijzonder ironisch dat Wolfowitz, die in de hele wereld regeringen de les spelt over goed bestuur en corruptiebestrijding, nu zelf wordt beschuldigd van nepotisme.
Medewerkers van Wolfowitz hadden in de Financial Times en de Washington Post verklaard dat de promotie van Riza de goedkeuring had gekregen van de ethische commissie. “Bronnen binnen de Wereldbank zeggen duidelijk dat dit niet het geval was. De directeurs in de raad van bestuur vernamen het nieuws in de pers en zijn daar bijzonder verbolgen over”, zegt Beatrice Edwards van GAP.
Uit interne documenten die GAP op donderdag 5 april publiceerde, blijkt dat Riza, die op de communicatiedienst van de afdeling Midden-Oosten werkt, na de komst van Wolfowitz een salarisverhoging kreeg van omgerekend 35.563 euro of 35,5 procent. Het jaar erop kreeg Riza nog eens 10.218 euro extra, of 7,5 procent.
Volgens de regels van de bank had ze niet meer dan 12 en 3,7 procent opslag mogen krijgen”, zegt GAP, “Haar huidige salaris van 193.590 dollar (148.915 euro) is ongeveer zevenduizend dollar meer dan wat minister voor Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice verdient.”
Het bestuur van de Wereldbank heeft nog altijd niet duidelijk gemaakt wie de promotie precies heeft voorgesteld en goedgekeurd. Het bureau van Wolfowitz verwijst de zaak door naar het mediadepartement, dat voorlopig geen commentaar kwijt wil.

Ongenoegen


GAP verwijst ook naar een mail die werd verzonden door Staff Association en waaruit blijkt dat het schandaal intern voor heel wat ongenoegen zorgt: “Deze zaak geeft een signaal dat de regels gelden voor iedereen behalve voor wie goede relaties heeft met het topmanagement”, zo staat in de mail.
De organisatie van kaderleden van de bank roep het bestuur op zo snel mogelijk klaarheid te scheppen: “We vragen het senior management uit te leggen hoe en waarom de interne regels in deze zaak werden gebroken, om ervoor te zorgen dat de situatie van mevrouw Riza opnieuw wordt geregulariseerd en om een systeem in te voeren dat ervoor zal zorgen dat de regels voortaan consequent worden toegepast”.
Het interne ongenoegen wordt nog vergroot door de manier waarop Wolfowitz op de situatie heeft gereageerd. “Wolfowitz is veel meer bezorgd over wie de informatie heeft gelekt dan over een manier om de zaak weer recht te zetten”, zegt een insider. “Hij is gewoond woedend”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.