Roemeens parlement zet president Traian Băsescu af

Met grote meerderheid beslisten de Roemeense parlementsleden om president Traian Băsescu van zijn troon te stoten. De president werd uit zijn functie ontheven omdat hij volgens het parlement de grondwet heeft overtreden.
Het politieke toneel in Roemenië, dat sinds januari 2007 EU-lid is, wordt al lange tijd ondergraven door een conflict tussen de president Băsescu van de Democratische Partij (PD) en de liberale eerste minister Călin Popescu-Tăriceanu (PNL).
Tijdens de verkiezingen van 2004 kwamen ze nog samen op, maar sinds een regeringscrisis in juli 2005 staan de regeringsleiders op gespannen voet.

Aan de deur


Băsescu weigerde akkoord te gaan met de recente vervanging van een aantal PD-ministers in de regering. Dit partijdige gedrag kon niet door de beugel volgens het Roemeense parlement, daarom werd de president afgezet.
Gisteren waarschuwde de president nog voor het gezichtsverlies dat Roemenië zou leiden indien hij botweg aan de deur gezet zou worden en een regering de touwtjes in handen krijgt die slechts op 20% steun in het parlement kan rekenen.

Politieke aardbeving


Voorzitter van de Sociaal-Democratische Partij (PSD), Mircea Geoana, beschuldigt president Băsescu ervan de afzettingsprocedure af te blokken door Hogerechters te beïnvloeden, te intimideren en af te persen. Het staatshoofd ontkent met klem contact te hebben gehad met het Hooggerechtshof sinds de aanvang van de afzettingsproces en bijt van zich af door de PSD-leider als ‘onverantwoordelijk’ te bestempelen.
‘Hij wil hiermee het negatieve advies van het Hooggerechtshof over de kwestie in een kwaad daglicht plaatsen’, verduidelijkt Băsescu in zijn verdediging voor de Roemeense pers. Gesterkt door dit negatieve gerechtelijke advies, vond Traian Băsescu het onnodig de parlementaire zitting van vandaag bij te wonen waar over zijn lot beslist zou worden. Nu de president afgezet wordt, is het wachten op een volksraadpleging of vervroegde verkiezingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.