Rohingya’s uit Birma nergens welkom

De VS en de VN willen dat de vervolging van de Birmese minderheidsgroep Rohingya zo snel mogelijk eindigt.
Tijdens een bezoek aan Bangladesh deelde de Amerikaanse topdiplomaat Richard Boucher mee dat de staatloze toestand van de Rohingya een ‘kwestie van ongerustheid’ is geworden. De VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR heeft op haar beurt toegang tot de gestrande Rohingya’s in Thailand geëist. De Rohingyabevolking leeft al eeuwenlang in de arme en geïsoleerde westelijke staat Rakhine.

Vluchtelingenproblematiek


Een aantal weken geleden zijn honderden Rohingya’s met boten naar Thailand gevlucht, maar ze werden opgemerkt en brutaal aangepakt door Thaise legercommando’s die hen verplichtten terug te keren. Velen verdronken of werden opgepakt. Organisaties veroordeelden deze feiten als schending van de mensenrechten. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva ontkende de beschuldigingen en beval onmiddelijk een onderzoek.
Volgens de UNHCR leven ongeveer 230.000 Rohingya’s in precaire omstandigheden in Bangladesh. Anderen leven in Maleisië, Thailand, Singapore en Indonesië. Ze zijn in 1992 Birma ontvlucht wegens de decennialange vervolgingen door de Birmese militaire leiders.
Bangladesh zou te arm zijn om al deze mensen op te nemen in haar vluchtelingenkampen waardoor een groot aantal Rohingya’s werden teruggestuurd naar Birma. Ongeveer 200.000 van hen zijn illegaal naar Bangladesh teruggkeerd en leven momenteel in erbarmelijke omstandigheden. Ze geloofden in een betere toekomst, maar ze waren noch welkom in Birma noch in Bangladesh, noch in Thailand. Vluchtelingen zeggen dat ze liever sterven dan terug naar huis te gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.