Sea Shepherd trekt zich terug uit strijd tegen walvisjacht

De controversiële milieuorganisatie Sea Shepherd, die er niet voor terugdeinst om harde middelen in te zetten tegen walvisvaarders, heeft zich teruggetrokken uit de strijd uit schrik geënterd te worden door een Japans marineschip.
Na weken van harde confrontaties met de Japanse walvisvloot blaast de Steve Irwin, het schip van de organisatie, de aftocht uit de Rosszee bij Antarctica. Volgens de kapitein, Paul Watson, gebeurt dat om het schip en meer dan duizend uur videomateriaal aan boord te beschermen voor inbeslagname. Het videomateriaal is opgenomen door documentairemakers van Discovery Channel voor het televisieprogramma Whale Wars.
Watson zei over informatie te beschikken dat de Japanse regering eind januari een schip uitgestuurd heeft uit Fiji om de Steve Irwin te onderscheppen. “Volgens een bron in Fiji zou het schip een team aan boord hebben om de Steve Irwin te enteren en al het videobewijs in beslag te nemen”, zegt Watson. “We kunnen niet toelaten dat al dat materiaal Japan in handen valt.”

Escalatie


De kapitein vreest ook voor verdere escalatie van het conflict. “Hoewel we bereid zijn om de nodige risico’s te nemen, en zelfs ons leven op het spel te zetten, ben ik niet bereid om de Japanse walvisvaarders aan te doen wat zij de walvissen aandoen. Het escalerende geweld door de walvisvaarders zou resulteren in ernstige verwondingen en zelfs doden als deze confrontatie blijft escaleren”, zei Watson gisteren (maandag).
Het escalerende geweld door de walvisvaarders zou resulteren in ernstige verwondingen en zelfs doden als deze confrontatie blijft escaleren.
De laatste week werden de confrontaties tussen de walvisvaarders en de organisatie steeds drastischer. Twee keer kwam het zelfs tot een botsing tussen walvisschepen en de Steve Irwin. De walvisvloot maakte voor het eerst dit jaar gebruik van geluidswapens (Long Range Acoustical Devices of LRAD), naast waterkanonnen onder hoge druk.
Sea Shepherd verliest maar enkele dagen door het vroegere vertrek. De Steve Irwin had voor amper vier dagen aan brandstofreserves aan boord. Volgens Watson begint de organisatie echter meteen aan de voorbereidingen voor het volgende jachtseizoen, waar het de achtervolging met een groter en sneller schip wil inzetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.