Russische oppositiekandidaat op weg naar burgemeesterssjerp

In de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in de Russische stad Yaroslavl lijkt oppositiekandidaat Yevgeny Urlashov op een ruime overwinning af te stevenen, dat meldt het Itar-Tasspersbureau. Zijn belangrijkste tegenstander en waarnemend burgemeester Yakov Yakushev zou het volgens de laatste tellingen met veertig procent minder moeten doen.

  • flickr.com De oppositie heeft het gemeentehuis van Yaroslavl verovert flickr.com

Experts zien deze verkiezingen als het bewijs van een veranderende politieke situatie in Rusland. ‘De verkiezingsuitslag bewijst dat een nieuwe protestgolf op gang komt in de Russische steden’, meent Yevgeny Minchenko, directeur van het International Institute of Political Expert Studies. Volgens Alexander Kynev, politiek analist, heeft de huidige situatie ook een symbolische waarde. ‘Als de machtshebbers nu hun de grove middelen inzetten om het protest te fnuiken, plegen ze politieke zelfmoord’, klinkt het.

Ook oppositiepartijen beschouwen de verkiezingen in Yaroslavl als een voorsmaakje voor wat er in de toekomst op nationaal niveau te gebeuren staat. Vladimir Zubkov, leider van de liberale oppositiepartij Yabloko, is lyrisch over de samenwerking tussen de anders zo verdeelde oppositie in zijn land. ‘Deze verkiezingen hebben voor een doorbraak gezorgd. Voor het eerst hebben de oppositiepartijen samengewerkt om één kandidaat aan de overwinning te helpen.’ Op zijn blog stond te lezen dat de weg naar het Kremlin door Yaroslavl loopt.

Utopie

Waarnemend burgemeester Yakushev kon nochtans op veel steun rekenen. De vorige burgemeester gaf hem een vliegende start door hem een tijdje geleden zijn post aan te bieden. Hij kon, als kandidaat voor Poetins partij Verenigd Rusland, ook rekenen op de steun van de media. Amper een week was hij burgemeester en de media prezen al zijn ‘fantastisch beleid’. Maiya Zavyalova, lid van de liberale oppositiepartij Yabloko heeft het in een interview met Radio Free Europe Free Liberty over journalistiek in dienst van de autoriteiten.

Er komt een nieuwe protestgolf op gang in de Russische steden.

Urlashov kon, in tegenstelling tot zijn rivaal, bijna geen campagne voeren in de media. Uiteindelijk trok hij naar Moskou om dan via de nationale media zijn boodschap te kunnen verspreiden. Hij kreeg de kans om op een populaire radio-omroep zijn campagne, zijn programma en zijn plannen voor de stad uit de doeken te doen. Heel Rusland kreeg het programma te horen, behalve de inwoners van Yaroslavl, waar het signaal plots wegviel.
Gelijke toegang tot de media is in Rusland dus nog steeds een utopie. Oppositiepartijen beweren dat de huidige uitvoerende macht in Yaroslavl er niet voor terugdeinsde om druk uit te oefenen en stemmen te kopen om Yakushev aan de overwinning te helpen. Meer dan 1000 waarnemers van verschillende partijen en bewegingen controleerden de stembusgang. Er zijn een veertigtal fraudegevallen gemeld.

Geloofwaardigheid

Volgens de Washington Post zou Yakushev nog een aanvraag hebben gedaan om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren door die fraudegevallen. Maar volgens Urlashovs aanhangers is zijn overwinning zo overweldigend dat ze hem de overwinning niet meer kunnen afnemen. Maar dan is het nog zeer de vraag of hij de kans krijgt om een behoorlijk bestuur op het getouw te zetten. Verenigd Rusland zal hem waarschijnlijk op alle niveaus willen tegenwerken. Als hij faalt als burgemeester komt ook de geloofwaardigheid van de hele democratische oppositie op een helling te staan.

Oorspronkelijk was ook Urlashov lid van Poetins partij. Maar na de vliegtuigramp in Yaroslavl in september 2011 waarbij het hele ijshockeyteam van Yaroslavi het leven liet, stapte hij op. Hij was het toen niet eens met de officiële bevindingen van het onderzoek naar de ramp, waaruit bleek dat een fout van de piloten de oorzaak was.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.