Russische wapenfabrikanten vrezen Indiase technologielekken

Rusland wil garanties dat zijn bevoorrechte partner India geen militaire technologie lekt naar andere landen. De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, maakte vorige week de verdere militaire samenwerking met India afhankelijk van een overeenkomst over intellectuele eigendomsrechten.

De twee voormalige bondgenoten uit de Koude Oorlog werken nog altijd nauw samen op militair vlak. Vorige week hielden India en Rusland gemeenschappelijke militaire oefeningen in de Indiase woestijnstaat Rajasthan. Rusland levert zowat 40 procent van het militair materieel dat India gebruikt, en India bouwt verscheidene geavanceerde Russische wapensystemen onder licentie. Intussen is India ook een echte partner geworden van de Russische wapenfabrikanten. De twee landen ontwikkelden samen de BrahMos, een moderne kruisraket die tegen schepen kan worden ingezet, en gaan het tuig ook samen aan derde landen verkopen.

Maar de voorbije twee jaren is India op militair vlak veel dichter gaan aanleunen bij de Verenigde Staten, de grootste concurrent van Rusland op de internationale wapenmarkt. Ook Israël is een belangrijke Indiase wapenleverancier geworden. Tijdens een bezoek in 2003 besprak de Israëlische premier Ariel Sharon de levering van het vliegende waarschuwingssysteem ‘Phalcon’ en de bijhorende ‘Arrow’-antiraketraketten waarmee een eventuele nucleaire aanval vanuit Pakistan zou kunnen worden afgeweerd. Israël verscheept nu jaarlijks voor twee miljard dollar wapens naar India.

Rusland maakt zich zorgen dat India Russische technologie gaat doorverkopen aan andere landen. “Moskou wil ook geen ‘interne proliferatie’ zien”, vult Pravin Sawhney aan, de hoofdredacteur van het Indiase defensietijdschrift ‘Force’. India zou bijvoorbeeld kennis over vaste raketbrandstoffen die gebruikt worden in de ruimtevaart, ook kunnen inzetten om zelf intercontinentale kernraketten te bouwen.

Volgens Ivanov had de Russische president Poetin er al vorig jaar bij zijn bezoek aan India op aangedrongen dat de twee landen afspraken zouden maken over intellectuele eigendomsrechten. De Russische buitenlandsminister zegt dat er sindsdien nauwelijks vooruitgang is geboekt.

“Ik denk dat ons ministerie van Defensie aan de zaak werkt”, zegt commodore Uday Bhaskar, vice-directeur van het Institute of Defence Studies and Analyses (IDSA), een door de Indiase regering gefinancierde denktank. “Zij (de Russen) leveren ons de militaire hardware die we nodig hebben, en hun bezorgdheid is begrijpelijk.” Ook Sawhney twijfelt er niet aan dat het akkoord er binnen enkele maanden komt. “We hebben de spitstechnologie uit Rusland gewoon nodig.” Bovendien heeft het Indiase leger te veel Russisch wapentuig om zomaar van hoofdleverancier te veranderen. Het succes van de BrahMos is een ander argument voor India om toch maar vast te houden aan de samenwerking met Moskou. Tien landen zouden al bestellingen hebben geplaatst voor de kruisraket.

Rusland heeft India onder meer een licentie gegeven voor de productie van de Sukhoi-30MKI, een geavanceerd gevechtsvliegtuig, en leverde India de voorbije jaren verder de Russische standaardtank T-90S, fregatten die onzichtbaar zijn voor radarstralen en een vliegdekschip. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.