Ruzie tussen burgemeester en regering naar kookpunt

De burgemeester van Mexico-Stad, Andrés López Obrador, beschuldigt de Mexicaanse regering van een samenzwering met de Verenigde Staten om hem in diskrediet te brengen. Volgens de burgemeester is het hele staatsapparaat ingezet om het stadhuis onder vuur te nemen.







De ruzie tussen de linkse burgemeester, een van de populairste politici in Mexico en waarschijnlijk presidentskandidaat bij de volgende verkiezingen, en de eveneens populaire rechtse president Vicente Fox, bereikte eind vorige week een kookpunt. Javier Hidalgo, woordvoerder van López Obradors Partij voor Democratische Revolutie (PRD), zei vrijdag dat de partij overweegt om de banden met de regering te verbreken.

Volgens López Obrador zit de regering achter de verspreiding van een videoband waarop zijn voormalige stadsminister van Financiën Gustavo Ponce te zien is terwijl hij grote sommen geld vergokt in een casino in Las Vegas. López Obrador houdt de regering ook verantwoordelijk voor het ‘lekken’ van een video waarop zijn oud-secretaris René Bejarano duizenden dollars in ontvangst neemt van zakenman Carlos Ahumada. Amahuda wordt beschuldigd van witwaspraktijken en is in Cuba gearresteerd om te worden uitgeleverd aan Mexico.

Nadat de schandalen in maart bekend werden, verdedigde de burgemeester zich met het argument dat hij slachtoffer is geworden van een lastercampagne. Die reactie leverde hem hevige kritiek op van politieke tegenstanders en analisten. Zij vinden dat López Obrador ruiterlijk moet toegeven dat het stadsbestuur te kampen heeft met grote corruptieproblemen.

López Obrador beschuldigt de Mexicaanse Justitie en het ministerie van Financiën echter van het misbruik van een Amerikaans onderzoek naar Ponce. Om die beschuldiging kracht bij te zetten, liet hij vrijdag vertrouwelijke onderzoeksdocumenten van het Amerikaanse ministerie van Financiën zien. Volgens de burgemeester is dat het bewijs dat hij slachtoffer is van een samenzwering tussen de VS en de regering van president Vicente Fox.

De Mexicaanse Justitie heeft nu een justitieel onderzoek aangekondigd naar de handelwijze van López Obrador en hoofdaanklager Bernardo Bátix van Mexico-Stad. Zij zouden namelijk diplomatieke afspraken hebben geschonden door de vertrouwelijke informatie openbaar te maken. De Verenigde Staten onderzochten de handel en wandel van Ponce in februari op verzoek van het Mexicaanse ministerie van Financiën, omdat er sprake zou zijn van verdachte transacties van grote sommen geld.

Volgens de Amerikaanse ambassade in Mexico zijn de VS niet betrokken geweest bij de opname en verspreiding van de video waarop Ponce te zien is. De videoband werd op een lokale Mexicaanse zender uitgezonden voordat het stadsbestuur op de hoogte was gebracht van het bestaan ervan. Burgemeester López Obrador heeft alleen toegegeven na de uitzending met Ponce te hebben gebeld. Die verzekerde hem dat hij de pers te woord zou staan over de kwestie. In werkelijkheid ging hij echter naar zijn kantoor en wiste al zijn computerbestanden. Sindsdien is Ponce spoorloos.

Ponce wordt door de Mexicaanse procureur-generaal nu formeel beschuldigd van het witwassen van geld en verduistering van gemeenschapsgeld. De minister reisde wekelijks naar het buitenland en was meestal slechts twee dagen per week op zijn kantoor. Kennelijk wekte dat bij López Obrador geen argwaan. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.