Salvadoraanse kerken verzetten zich tegen homohuwelijk

De katholieke en evangelische kerk in El Salvador voeren actie om het homohuwelijk de pas af te snijden. De kerken en de rechtse oppositie hebben daartoe de handen in elkaar geslagen.
De linkse FMLN-regering is niet van plan een grondwetswijziging door te voeren, die in de vorige legislatuur, met een rechtse meerderheid, in gang gezet is. Door die grondwetswijziging zouden homoseksuele paren niet met elkaar in het huwelijk kunnen treden en geen kinderen kunnen adopteren.
Het parlement moet daar vandaag over beslissen. Om de grondwet te hervormen is een speciale tweederdemeerderheid nodig en een ratificatie in de volgende legislatuur. In april 2006 werd de eerste stap al gezet, met de steun van het FMLN. De linkse partij, die toen nog in de oppositie zat, steunde de hervorming.
Maar in de verkiezingscampagne begin dit jaar trok het FMLN die steun in omdat de hervorming de burgerrechten van de homogemeenschap zou schenden. Het FMLN heeft nu meerderheid in het parlement en daardoor is een tweederdemeerderheid niet mogelijk.

Verdediging van het gezin


De rechtse oppositie wil de hervorming doorzetten om zo de fundamenten van het gezin te verdedigen, zegt ze. Ze krijgt daarbij de steun van de katholieke en evangelische kerk.
Religieuze groeperingen zeggen dat ze onophoudelijk bidden. Honderden gelovigen betoogden zaterdag in de hoofdstad San Salvador. “Het huwelijk is heilig. Laten we het verdedigen”, stond op de spandoeken. Als het parlement de hervorming vandaag niet goedkeurt, komen er nog meer acties.
De katholieke aartsbisschop van San Salvador, José Luis Escobar, stelde vorige week voor dat de rechtse partijen niet langer belangrijke wetsvoorstellen van de linkse regering zouden steunen.

Standpunt staat vast


“Het FMLN beweegt niet”, reageerde parlementslid en partijwoordvoerder Sigfrido Reyes. “Ons standpunt staat vast en daar blijven we bij.”
De grondwetswijziging “schendt het gelijkheidsprincipe dat bepaald is in artikel 3 van de grondwet, dat stelt dat we allemaal gelijk zijn voor de wet”, zegt activiste Ana Cisneros, van de Alliantie voor Seksuele Diversiteit.
De hervorming en de kerkelijke campagnes kunnen ook de antihomogevoelens aanwakkeren in een land dat 55 moorden per 100.000 inwoners telt, zegt Cisneros. Sinds januari zijn in El Salvador twintig homoseksuelen brutaal vermoord. De verantwoordelijken zijn niet gevonden, maar er zijn aanwijzingen van homofobie.
Luis Cardenal, coördinator van het conservatieve organisatie Red Familia (“Familienetwerk”), zegt dat homoseksuelen, lesbiennes en transseksuelen met hun partners kunnen samenwonen maar dat men dat geen huwelijk mag noemen. “Het huwelijk moet tussen een man en een vrouw plaatsvinden. Een vereniging van twee personen van hetzelfde geslacht mag men wat dan ook noemen maar geen huwelijk.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.