Schade klimaatverandering weldra onherstelbaar (WRI)

Terugtrekkende gletsjers, meer bosbranden en overstromingen. Het weer verandert precies zoals tien jaar geleden voorspeld werd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) in Washington.





Tien jaar na de ratificatie van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC) blijft de uitstoot van broeikasgassen als CO2 toenemen. Die stoffen zouden, zo wordt vrij algemeen aangenomen, de opwarming van de aarde bevorderen. Volgens het WRI, dat zelden naar buiten treedt met verklaringen, nadert de wereld snel het punt waarop de schade onherstelbaar zal zijn. De onderzoekers schatten dat de uitstoot van kooldioxide de afgelopen tien jaar met 11 procent gestegen is. Ze verwachten dat de uitstoot wereldwijd met 50 procent zal zijn toegenomen in 2020.

In het Protocol van Kyoto, de internationale overeenkomst die na het UNFCCC werd ondertekend door 38 industrielanden, is afgesproken dat de uitstoot in 2012 gemiddeld 7 procent lager moet liggen dan de niveaus in 1990. De regering van Bill Clinton ondertekende het protocol, maar Clintons opvolger George W. Bush ging niet akkoord met de ratificatie van het verdrag. De Verenigde Staten zijn momenteel verantwoordelijk voor 25 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

De positie van Rusland, dat in eerste instantie aangaf het Protocol te willen ratificeren, is nog onduidelijk. Het gevolg is dat het Protocol niet in werking kan treden. Pas als de landen die meedoen samen verantwoordelijk zijn 55 procent van de totale uitstoot in 1990, heeft het Protocol effect.

Het UNFCCC, waarin werd opgeroepen tot vrijwillige reductie van de uitstoot van broeikasgassen, werd onder anderen getekend door toenmalig president George H.W. Bush (senior) tijdens de top in Rio de Janeiro in 1992. De overeenkomst trad formeel in werking in 1994, en is inmiddels ondertekend door 188 landen. Het Protocol van Kyoto vloeide voort uit het UNFCCC, toen bleek dat met vrijwillige reducties de doelstellingen niet haalbaar waren.

Sinds er statistieken over het weer worden bijgehouden, werden de tien warmste jaren gemeten na 1987. Of het nu gaat om terugtrekkende gletsjers, het smelten van de ijskap in Alaska of de toename van stormen en overstromingen, er gebeurt precies wat tien jaar geleden voorspeld is, zegt het rapport.

Europa maakte vorig jaar het warmste jaar mee. In Frankrijk stierven 15.000 mensen door de hoge temperaturen. De landbouw in Europa leed als gevolg van de droogte ruim 10 miljard euro schade.

Onlangs waarschuwde het Pentagon dat een abrupte temperatuursstijging rampzalige gevolgen kan hebben voor de internationale veiligheid. Er zouden nieuwe oorlogen over voedsel-, water- en energievoorraden kunnen uitbreken. Als de klimaatverandering zich meer geleidelijk voortzet, dan kan die tot gevolg hebben dat een miljoen plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd worden in 2050.

In een onderzoek van de grootste herverzekeringsmaatschappij ter wereld, Swiss Re, wordt voorspeld dat binnen tien jaar de kosten van natuurrampen kunnen oplopen tot 120 miljard euro per jaar.

In het WRI-rapport wordt aangedrongen om zo snel mogelijk technieken te ontwikkelen waarmee de uitstoot van broeikasgassen verminderd kan worden. Daarvoor is echter wel politieke wil en internationale samenwerking nodig, aldus het WRI.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.