Schending VN-wapenembargo's schering en inslag

VN-secretaris-generaal Kofi Annan vraagt de Veiligheidsraad lidstaten en gewapende rebellengroepen aan de schandpaal te nagelen die wapenembargo’s schenden. Hij geeft daarmee impliciet toe dat zulke schendingen schering en inslag zijn.






De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou ervoor kunnen kiezen een lijst van individuen, bedrijven, groepen en landen te publiceren die wapenembargo’s schenden, zegt Annan in een recent rapport. Gezien de nauwe band tussen de illegale handel in kleine wapens en de handel van vrouwen en kinderen, zou de Raad kunnen helpen om de verantwoordelijken voor zulke misdaden voor het Internationaal Strafhof te dagen en dwangmaatregelen overwegen tegen lidstaten die opzettelijk wapenembargo’s schenden die voor welbepaalde conflictregio’s zijn afgekondigd.

Omwille van politieke gevoeligheden noemt de secretaris-generaal geen enkele overtreder bij naam en stelt hij geen specifieke strafmaatregelen voor. Maar impliciet hij geeft toe dat de VN-wapenembargo’s aan de lopende band worden geschonden door lidstaten en gewapende rebellengroepen.

Momenteel vallen zeven landen onder een VN-wapenembargo: Somalië, Liberia, Rwanda, Sierra Leone, Irak, de Democratische Republiek Congo en Ivoorkust. Ook tegne Al-Qaeda, de Taliban en de Janjaweedmilities in het Sudanese Darfur is een embargo afgekondigd.

Maar liefst vier VN-comités hebben mechanismen om toezicht te houden op wapenembargo’s, maar toch heeft de V-raad praktische problemen om de overtreders in het oog te houden, zegt een anonieme diplomaat uit de Derde Wereld.

Een van de VN-toezichtgroepen wees erop dat het wapenembargo de minst transparante maatregel was in de sancties tegen Al-Qaeda en de Taliban.

Greg Puley, beleidsadviseur van de niet-gouvernementele organisatie Oxfam International, gaat akkoord dat afdwinging de achilleshiel van de embargo’s is en suggereert de oprichting van een enkele, permanente toezichtgroep binnen de VN. Puley benadrukt wel het enorme belang van wapenembargo’s op zich om politieke druk uit te oefenen in conflictzones.

Schendingen van de embargo’s betreffen in de eerste plaats kleine wapens als geweren, machinegeweren, mortieren en antipersoonsmijnen. Maar volgens de VN is juist dit soort wapens verantwoordelijk voor de meeste doden in de aanslepende conflicten in Azië, Afrika, Europa, Latijns-Amerika en de Cariben.

Vorige maand riep een coalitie van mensenrechten- en vredesactivisten de VN op om een afdwingbaar “markeer- en traceersysteem” in te voeren waarmee kleine wapens van producent tot eindgebruiker kunnen worden gevolgd. De grote wapenproducenten zijn fel tegen zo’n systeem gekant. Maar zonder zo’n wereldwijd systeem is het zo goed als onmogelijk om mensen te vervolgen of overheden verantwoordelijk te stellen voor illegale wapenhandel en schending van embargo’s, zei het ‘Tracing Lethal Tools’ rapport. Daardoor kunnen de landen die illegaal wapens verkopen gewoon beweren dat ze geen idee hebben hoe de moordenaars de tuigen ooit in handen kregen. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.