Schriftelijke vraag over houtkap in Congo

Het artikel over de houtkap in het Congolese regenwoud, dat in het oktobernummer van MO*magazine verscheen, heeft tot een schriftelijke vraag geleid van senator Paul Wille aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel.
  • MO* Schriftelijke vraag na het artikel 'Het woud is Congo's grootste armoedebestrijder' MO*
Uit de antwoorden van minister Michel blijkt dat de begroting van de minister van Buitenlandse Zaken een programma financiert van Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het Virungapark, die volop inzet op de zogenaamde briket uit biomassa als alternatief voor houtskool. ‘Het Virungapark wordt bedreigd door de productie van houtskool voor huishoudelijk gebruik. Deze handel leidt tot ontbossing’, schrijft Michel in zijn antwoord.
Volgens Michel reikt het project van de Merode zowel op ecologisch als op economisch vlak een duurzame oplossing aan. ‘Klimaatverandering is een bijkomende uitdaging die geïntegreerd moet worden in het beleid en in de prioriteiten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking’, antwoordt Michel.
‘Na de klimaatconferentie die in maart 2008 in Brussel plaatsvond, heeft IPCC-ondervoozritter, professor van Ypersele, 13 aanbevelingen gedaan om de uitdaging van de klimaatverandering in het Belgisch coöperatiebeleid te integreren.
Senator Wille vraagt zich ten slotte af of Michel op de hoogte is van de praktijken van het bedrijf Trans-M, dat zijn concessies in Congo verworpen zag, maar hout blijft kappen. Michel zegt over te weinig informatie te beschikken over de activiteiten van Trans-M, maar hij stipt wel aan dat de industriële bosexploitatie sinds de invoering van de nieuwe boscode in 2002 gereguleerd is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.