Servië zet nieuwe stappen op weg naar de Europese Unie

Servië heeft twee nieuwe stappen gezet op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie (EU). Op 7 december besloot de EU het eerder geblokkeerde vrijhandelsakkoord te laten ingaan en op 30 november werd het visumbeleid, dat al sinds 1991 geldt, aangepast.
De twee belangrijke beslissingen kwamen nadat de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Serge Brammertz, in zijn tweejaarlijkse rapport meldde dat Servië zijn samenwerking met het tribunaal aanzienlijk verbeterd heeft.
De EU stelt medewerking van Servië aan vervolging van nog voorvluchtige verdachten van oorlogsmisdaden uit de periode van 1992 tot 1995, als voorwaarde voor de Servische integratie in de EU.
In april 2008 tekenden Servië en de EU een overeenkomst als eerste stap naar het Servische lidmaatschap van de Unie. Daarna stagneerde de zaak, omdat Servië niet volledig meewerkte met het Joegoslavië-tribunaal.
Vorig jaar leverde Servië de voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic uit. De arrestatie van zijn commandant Ratko Mladic zou op handen zijn. Karadzic en Mladic doken onder na het einde van de oorlog in 1995.

Industriële opleving


“Dit is de eerste keer sinds 1980 - toen voormalig Joegoslavië een overeenkomst had met de Europese Unie - dat Servië een echt handelscontract heeft met de EU”, zegt econoom Tanja Miscevic. “Dit is erg belangrijk, vooral als Servië producten kan leveren die aan de Europese standaarden voldoen. Ook zullen de grenzen langzaam opengaan voor goederen uit de EU, zonder de belastingen die jarenlang bestonden.”
Volgens Milos Bugarin, hoofd van de Servische Kamer van Koophandel, heeft de overeenkomst een belangrijk bijeffect. Landen die geen vrijhandelsovereenkomst met de EU hebben, zijn in staat om mee te doen aan de Servische productie, door de import van grondstoffen. En producten kunnen naar de EU geëxporteerd worden onder Servische merknamen.
“Dat is belangrijk voor landen die niet in dezelfde positie zitten als Servië, zoals Albanië of Bosnië. Zij kunnen nu gemakkelijker Europese markten bereiken”, zegt Bugarin.
Het uitfaseren van douanerechten betekent, bijvoorbeeld, dat in 2010 voor chemische producten, cement, rubber, bouwmaterialen en machines 60 procent minder belasting betaald hoeft te worden. De belasting op kleding en schoenen daalt met 30 procent.
In 2014 moet de belasting op alle producten zijn afgeschaft. “Dit betekent uiteraard minder inkomsten, maar we verwachten een industriële opleving als gevolg van toenemende export, met name op het gebied van landbouw”, zegt Bugarin.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.