Singapore zette andersglobalisten op vliegtuig terug naar huis

Singapore zal nu toch 22 ngo-vertegenwoordigers toelaten om de jaarlijkse meeting van beide instellingen op 19 en 20 september bij te wonen. Eerder weigerde het de toegang tot 28 activisten die nochtans accreditatie van de Wereldbank op zak hadden. Verschillende mensen werden urenlang ondervraagd en vervolgens tegen hun zin op het vliegtuig terug naar huis gezet.
Ze is 24, heeft een diploma van de Filipijnse universiteit, en een lieve glimlach. Maar de autoriteiten van Singepore beschouwden deze jonge Filipijnse Julie de los Reyes als een gevaar voor de veiligheid. Dinsdag kreeg ze een bericht van de Wereldbank dat Singapore haar niet wil binnenlaten. “Ik had dat nooit verwacht. Ik heb niks gedaan waardoor ik het verdien op deze (zwarte) lijst te staan”, zei ze.

De los Reyes is onderzoeker bij Focus on the Global South, een denktank met hoofdkwartier in Bangkok die erg kritisch staat tegenover het ontwikkelingsmodel dat de Wereldbank en het IMF voorstaan. Zes leden van de denktank stonden op de aangroeiende zwarte lijst van mensen die door de Singaporese overheid worden geweerd. Meer dan 160 middenveldorganisaties waaronder de Vlaamse ngo-koepel 11.11.11 hadden daarop opgeroepen tot een boycot van de Wereldbankmeeting.

Wereldbankhoofd Paul Wolfowitz had de beperkingen “autoritair” genoemd. Pas vandaag (vrijdag) kwam Singapore gedeeltelijk op die lijst terug. Het klinkt nu dat vijf activisten nog kunnen onderworpen worden aan ondervragingen en mogelijk het land niet binnen mogen.

De los Reyes had nog het geluk dat ze op voorhand werd geïnformeerd. Wilfred D’ Costa van het Indiase Social Action Forum (INSAF), een koepelorganisatie van 600 grassroot-organisaties in India, landde donderdagochtend weer in Mumbai. Zeer tegen zijn zin. Singapore annuleerde zijn multiple-entry visum, geldig voor twee jaar, en dwong hem rechtsomkeer te maken.

D’ Costa wist niet dat zijn naam op een zwarte lijst stond. “Ik werd vijf uur lang vastgehouden door de Singaporese immigratiedienst en ondervraagd door een groep van 15 politiemensen, mijn bagage werd vijf keer doorzocht en de papieren over waterprivatisering die ik bij had werden in beslag genomen.”

Ook Batam moeilijk te bereiken

Ook activisten onderweg naar de alternatieve middenveldconferentie op het Indonesische eiland Batam, op een half uur met de ferry van Singapore, ondervonden problemen. Het middenveld houdt daar van 15 tot 17 september haar eigen conferentie, omwille van een eerdere beslissing van Singapore om de traditionele protestacties en open ngo-activiteiten te verbieden.

Dinsdag werden twee Filipijnse activisten die op Singapore landden en onmiddellijk wilden doorreizen naar Batam op de luchthaven tegengehouden zelfs voor ze de immigratiebalie hadden bereikt, meldt Jelson Garcia, de coördinator voor Zuid-Oost-Azië bij het Bank Information Centre (BIC), een waakhond in Washington D.C. “Ze werden bijna 15 uur vastgehouden op de luchthaven en hun mobiele telefoons werden pas teruggeven toen nadat ze onder dwang aan boord waren gezet van een vlucht naar Manila.”

Andere activisten op weg naar Batam kregen een escorte tot aan de ferry-termidal. Een activiste uit de Verenigde Staten werd een hele (woensdag)nacht vastgehouden op de luchthaven en mocht pas de volgende ochtend vertrekken, schrijft Lidy Nacpil van Jubilee South, een wereldwijd netwerk voor schuldkwijtschelding.

Naar verluidt zouden ook Belgen moeite hebben gehad om ter plaatse te raken, maar daarvan is nog geen bevestiging. De Luikse afdeling van het Comité voor de Opheffing van de Derdewereldschuld CADM, heeft nog geen nieuws van de Belgische Virginie De Ramonet. Zij wilde via Singapore naar Batam reizen voor de middenveldconferentie.

In het kader van de jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldbank en het IMF organiseren 11.11.11 en zijn Franstalige tegenhanger CNCD zaterdag in Brussel een actiemiddag voor de hervorming van beide internationale financiële instellingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.