Slechts één provincie versterkt al aidsremmers

Het Zuid-Afrikaanse plan om gratis aidsremmers te verstrekken aan seropositieven komt moeilijk van de grond. De regering beloofde bij de lancering in november om 50.000 mensen te behandelen tegen maart 2004. Maar tot dusver profiteren slechts een 1500-tal mensen van de levensnoodzakelijke behandeling.

De Zuid-Afrikaanse aidsgroepen leggen de schuld bij de regering. Die zou geen haast maken met het overmaken van het budget voor aidsbestrijding - 10 miljoen euro voor dit fiscale jaar - aan de provincies. De aanbesteding van de opdracht voor de aanmaak van aidsremmers zou daardoor grote vertraging oplopen.

Enkel in de provincie Westkaap verstrekken (een dertiental) gezondheidscentra nu gratis aidsremmers, zo blijkt uit een onderzoek van de Treatment Action Campaign. Die actiegroep probeert de Zuid-Afrikaanse regering al enkele jaren tot meer inzet aan te manen in de strijd tegen aids.

De provincies Gauteng en KwaZulu-Natal zijn voorbereidingen aan het treffen om het programma op te starten, maar van de aangekondigde rollout van antiretrovirale medicijnen is op nationale schaal hoegenaamd geen sprake, waarschuwt TAC.

Bij de lancering van het landelijke programma voor gratis aidsremmers in november, legde de regering de lat op 50.000 behandelingen tegen maart. Het ziet ernaar uit dat die deadline niet gehaald wordt.

Toch is er niet enkele slecht nieuws van het aidsfront. Vanaf april, het begin van het nieuwe jaar, zal het budget van het aidsprogramma gevoelig opgeschroefd worden. Het huidige budget voor de bestrijding van de pandemie werd teruggebracht van 296 miljoen rand (33,6 miljoen euro) naar 90 miljoen rand (10 miljoen euro). Maar voor de komende jaren zou een veelvoud daarvan ter beschikking zijn. Aids lijkt bovendien een thema te worden in de campagne voor de verkiezingen.

De bedrijven in Zuid-Afrika lijken intussen meer werk te maken van de strijd tegen de ziekte. De Duitse autofabrikanten DaimlerChrysler, BMW en Volkswagen geven nu aidsremmers aan hun werknemers. Ook diamantgigant De Beers kondigde onlangs aan dat het 90 procent van de behandelingskost zou terugbetalen aan haar personeel.

In Zuid-Afrika sterven elke dag gemiddeld 600 mensen aan de gevolgen van aids.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.