Soedan beschermt verkrachters en bestraft de slachtoffers

Soedan moet wettelijke hervormingen doorvoeren om de crisis rond de verkrachtingen aan te pakken. Dat stelt het rapport Laws Without Justice: An Assessment of Sudanese Laws Affecting Survivors of Rape van de ngo Refugees International (RI).
De huidige Soedanese wetten maken het mogelijk dat een verkrachte vrouw beschuldigd wordt van zina, een criminele daad, namelijk seksuele gemeenschap tussen een man en een vrouw die niet getrouwd zijn. Daardoor riskeert het slachtoffer 100 zweepslagen -als ze niet getrouwd is- of een steniging -indien ze wel getrouwd is- als ze niet kan bewijzen dat ze niet toestemde met de seksuele gemeenschap.
“Vrouwen die seksueel geweld overleven, zouden niet gestraft mogen worden als ze gerechtigheid zoeken”, aldus Ken Bacon, voorzitter van RI. Bovendien hechten rechters minder geloof aan een verklaring van een vrouw dan aan die van een man. Voor sommige rechters kunnen alleen meerdere mannelijke getuigenissen een verkrachting bevestigen. Daarnaast biedt de wet immuniteit aan militairen, politieagenten, … en leden van de Janjaweed zodat deze niet vervolgd kunnen worden.
De overheid bleef tot maart 2007 ontkennen dat verkrachtingen ooit een probleem waren in Darfur. Onder internationale druk richtte ze een dienst op die misbruik van vrouwen moet bestrijden. Maar volgens activisten zijn de bijeenkomsten van de dienst “enkel voor de show en puur tijdverlies’ ”, zo meldt het rapport. Erger nog, dokters en ngo-medewerkers die met de slachtoffers van seksueel geweld werken, worden bedreigd en lastig gevallen door de overheid.
Pakistan veranderde in 2006 haar wet rond verkrachting en zorgde ervoor dat verkrachting voortaan als een criminele daad wordt beschouwd, los van zina. Refugees International vraagt de Soedanese overheid om gelijkaardige stappen te ondernemen, zodat slachtoffers van seksueel misbruik een betere toegang tot het gerecht krijgen. “De wetten kunnen worden veranderd en vanuit een gemeenschap van Soedanese activisten is er een sterke vraag naar hervorming”, aldus Ken Bacon.
Bronnen: http://www.irinnews.org en Laws Without Justice: An Assessment of Sudanese Laws Affecting Survivors of Rape, Refugees International (RI), juni 2007.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.