Sporters zonder schone kleren - IOC ontduikt verantwoordelijkheid

De kleren met het logo van de Olympische Spelen worden gemaakt door arbeiders die in vele gevallen onbetaald moeten overwerken, lange dagen kloppen en ontslagen worden als ze willen toetreden tot een vakbond. Het Internationaal Olympisch Comité reikt bedrijven die de internationale werknemersrechten schenden nog steeds licenties uit en ontduikt haar verantwoordelijkheid, zo stellen de Internationale Federatie van Vrije Vakbonden en Global Unions samen met Oxfam International en de Schone Kleren Campagne. Het Olympisch Comité schrapte de voor deze week geplande bijeenkomst met de organisaties.

De enorme verkoop van kledij met het Olympische logo dit jaar verhoogt de druk op honderdduizenden textielarbeiders, en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weigert hen tegen uitbuiting te beschermen. Dat stelde de coalitie van niet-gouvernementele organisaties in een gemeenschappelijke verklaring dinsdag, toen de raad van bestuur van het IOC in Lausanne samenkwam om de shortlist van de vijf kandidaat-landen voor de Spelen van 2012 bekend te maken.

De ngo’s startten in maart met de ‘Fair Play’-campagne en publiceerden een rapport over de miserabele omstandigheden in bedrijven van Bulgarije tot Thailand. Volgens de studie hebben vele werknemers maar een tijdelijk contract, waarbij ze voor hetzelfde werk maar de helft van het loon van de vaste werknemers krijgen. Velen moeten onbetaald overwerken als ze het opgelegde aantal stuks niet afkrijgen tijdens de gewone uren. In een bepaalde fabriek moesten de arbeiders zes dagen aan een stuk zeventien uur per dag werken. Veel zwangere vrouwen kregen een miskraam door de lange werkdagen. Vakbondsvertegenwoordigers werden lastiggevallen en uitgescholden, en lidmaatschap van een vakbond leidt vaak tot ontslag.

De vakbondsfederatie en Oxfam International hadden normaal gezien deze week een bijeenkomst met de leden van de raad van bestuur van het IOC om te kijken of hierin verandering te brengen is, maar het Comité kwam op de afspraak terug en schuift de verantwoordelijkheid af op de nationale Olympische comités.

Daarmee ontduikt het IOC haar verantwoordelijkheid, want het is wel degelijk het IOC zelf dat de eindverantwoordelijkheid heeft over het toekennen van licenties aan nationale comités en aan bedrijven die kledij met het Olympisch merkteken produceren. Het Olympische charter zegt immers dat het Olympische symbool, de vlag en het motto exclusief toebehoren aan het IOC, zegt Barbara Kwateng, woordvoerderster van de 151 miljoen leden tellende Internationale Federatie van Vrije Vakbonden.

De Spelen staan zogezegd symbool voor fair play en menselijke verwezenlijkingen, zegt Guy Ryder van Global Unions. Maar de uitbuiting en het misbruik van de textielarbeiders is een smet op dat blazoen. Het IOC heeft de middelen om de sector samen te brengen en het naleven van de internationale werkvoorwaarden af te dwingen. Het ontbreekt hen alleen aan de wil (ADR).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.