Swaziland wil mannen betrekken bij zorg voor kinderen

Swaziland wil mannen meer betrekken bij de zorg voor pasgeboren kinderen, omdat hun betrokkenheid van groot belang is voor het welzijn van de kinderen en moeders. Traditioneel bemoeit de man zich nauwelijks met pasgeboren kinderen, zegt Rejoice Nkambule, plaatvervangend directeur openbare gezondheid van het Gezondheidsdepartement.
Uit gewoonte hebben mannen in Swaziland bijvoorbeeld gedurende zes maanden geen lichamelijk contact met een pasgeboren baby en de moeder.
Met geld van het Japanse Fonds voor Sociale Ontwikkeling (JDSF) moet daar verandering in worden gebracht. De Japanse overheid beloofde Swaziland in juli 2,57 miljoen dollar over een periode van drie jaar. Het geld is bedoeld om de zorg voor kinderen en moeders in het land te verbeteren. Later dit jaar zal er naar verwachting een programma van start gaan om dat doel te bereiken. Het richt zich voornamelijk op de arme regio Lubombo in het oosten van het land.
Een belangrijk deel van het geld gaat naar initiatieven die de betrokkenheid van mannen bij hun vrouwen en kinderen moeten vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat afwezigheid van mannen het herstelproces bij vrouwen na de bevallig vertraagt en dat het de ontwikkeling van de baby belemmert.
Volgens Zanele Dlamini, directeur van het Infant Nutrition Action Network (SINAN), een niet-gouvernementele organisatie die om gezondheidsredenen borstvoeding promoot, hebben moeders direct na de bevalling de hulp van hun partner nodig. Meestal zijn ze dan te zwak om de baby zelf te kunnen verzorgen en veel moeders hebben last van stemmingswisselingen, verstoring van de hormonale balans en gevoelens van onzekerheid en depressie.

Onwetendheid


“Als de man zijn partner affectie toont, gaat het stresniveau van de moeder omlaag. En het allerbelangrijkste is dat de baarmoeder sneller geneest, wat de kans op baarmoederhalskanker verkleint”, zegt Dlamini.
De vader heeft zelf ook baat bij een nauwere band met moeder en kind, zegt ze. “Als de vader de moeder masseert als ze borstvoeding geeft, circuleert liefde tussen drie mensen. De baby zal daardoor een sterke band krijgen met beide ouders.”
Omdat mannen zich niet bemoeien met de zorg voor moeder en kind na de bevallig, staan vrouwen vaak onder druk van hun schoonfamilie om traditionele gewoonten te accepteren die ingaan tegen de adviezen van gezondheidswerkers.
“Wij zijn er voor om kinderen tenminste zes maanden borstvoeding te geven. Maar de familie dwingt vrouwen om baby’s traditioneel voedsel te geven, tegen doktersadviezen in”, zegt Dlamini. “Uit onwetendheid steunen mannen hun vrouwen niet als ze het anders willen.”
Volgens Nkambule draagt het gebrek aan betrokkenheid van mannen bij moeder en kind bij aan het hoge sterftecijfer onder kinderen en moeders. Swaziland behoort tot de landen met de hoogste sterftecijfers ter wereld op dit gebied. Een andere oorzaak van de hoge sterftecijfers is aids. Van de Swazi’s tussen 15 en 49 jaar oud, is 26 procent besmet met het hiv-virus dat aids veroorzaakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.