Tabak eist zware tol

Tegen 2015 zullen jaarlijks 6,4 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van tabaksgerelateerde ziekten, zoals kanker en hartkwalen. Tabak eist daardoor 50 procent meer slachtoffers dan HIV/Aids, blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).
Tabaksgebruik zal in 2030 nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak zijn, zegt de WGO. “Volgens onze gegevens zal roken 50 procent meer mensen doden in 2015 dan HIV/Aids. Roken zou 10 procent van alle wereldwijde sterfgevallen veroorzaken”, aldus de studie.

Roken eist jaarlijks 5,4 miljoen slachtoffers. Tegen 2015 zouden er 6,5 miljoen doden vallen ten gevolge van tabaksgebruik, in 2030 sneuvelen er 8,3 miljoen mensen. De WGO ziet de grootste stijging in landen met lage en middeninkomens. Het aantal sterfgevallen ten gevolge van roken zou met 9 procent dalen tot anderhalf miljoen in de rijke landen. De WGO beschuldigt de tabaksfabrikanten ervan zich op jongeren in arme landen te richten omdat hun afzetmarkt in het Westen slinkt.

Ook het aantal doden ten gevolge van HIV/Aids nemen nog in aantal toe. De HIV/Aids-epidemie blijft de belangrijkste oorzaak van ziekten en invaliditeit in landen met lagere inkomens. De komende 25 jaar zal het aantal doden ten gevolge van HIV/Aids zelfs verdubbelen, waardoor de ziekte tegen 2030 de derde plaats zal inpalmen op de lijst van dodelijkste ziekten.

HIV/Aids doodt nu jaarlijks ongeveer 2,9 miljoen mensen. Tegen 2015 zouden er jaarlijks 4,3 miljoen mensen overlijden, in 2030 zal de ziekte 6,5 miljoen slachtoffers eisen. “Volgens ons scenario zal HIV/Aids tegen 2015 de belangrijkste doodsoorzaak worden in landen met lage en middeninkomens”, aldus het rapport.

Het rapport gaat ervan uit dat medicijnen om HIV/Aids te bestrijden zo’n 80 procent van de aidspatiënten bereikt tegen 2012. Een optimistisch uitgangspunt, want volgens UNAIDS bereiken de levensverlengende medicijnen nu slechts 24 procent van de 6,8 miljoen aidspatiënten. In arme landen heeft nagenoeg niemand toegang tot de medicijnen wegens de hoge kostprijs.

Stijgende levensverwachting

Het aandeel van sterfgevallen ten gevolge van chronische ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes zal tot 70 procent stijgen. Andere epidemieën, zoals malaria, tuberculose en infecties aan de luchtwegen zullen minder slachtoffers eisen. Tegen 2030 zullen meer mensen kinderziektes overleven. Het risico om voor de leeftijd van vijf jaar te overlijden, zou dan gehalveerd zijn. Ook de levensverwachting zit in de lift: in 2030 zouden Japanse vrouwen de hoogste leeftijd bereiken, namelijk 88,5 jaar.

De voorbije dertig jaar is de levensverwachting gemiddeld met zes tot zeven jaar gestegen. Dat is te wijten aan sociale en economische ontwikkeling, de grotere beschikbaarheid van veilig drinkwater en sanitaire faciliteiten, en de uitbouw van gezondheidsdiensten. Meer dan een miljard van de armste mensen kunnen echter niet profiteren van de grote vooruitgang. De economische ontwikkeling heeft ook een schaduwzijde: auto-ongevallen. De Wereldbank heeft berekend dat het aantal verkeersslachtoffers tegen 2020 met 66 procent kan stijgen doordat meer mensen een auto zullen bezitten.

De studie van de WGO probeert de globale sterftecijfers en het aandeel van de tien grootste ziekten in 2015 en 2030 te voorspellen. In 1996 verscheen een eerste gezondheidsrapport van de WGO. De onderzoekers zeggen dat ze de verspreiding van HIV/Aids en doden door epidemieën toen zwaar onderschat hebben. IPS MDG6 (BV)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.