Tabaksindustrie toont haar tanden in Thailand

De internationale tabakindustrie blaast in november verzamelen in Thailand. Zuidoost-Azië is een veelbelovend expansiegebied voor de bedrijven die vooral in de rijke landen steeds meer in de verdrukking komen. In Thailand wil de rokerslobby haar macht tonen tegen de groeiende antirokersbeweging.
Thailand heeft vrij strenge wetten die het roken aan banden leggen, maar samen met Indonesië, Maleisië en de Filipijnen is het volgens de organisatoren van Tabinfo Asia 2009 nog altijd een interessante markt. “Azië en de regio van de Stille Oceaan zijn niet ontsnapt aan de internationale kredietcrisis, maar de markt voor sigaretten blijft er in vergelijking met andere delen van de wereld levendig”, schrijven ze in hun tijdschrift Tobacco Reporter.
De driedaagse beurs, die op 11 november begint, brengt de grote tabaksmultinationals samen met producenten en verdelers. De laatste keer dat de tabaksindustrie voor haar tweejaarlijkse hoogmis in een industrieland vergaderde, was in 2003 in Barcelona. In 2005 ontving de tabaksindustrie haar gasten in Kuala Lumpur, in 2007 in Sao Paulo.

Grootste rokersregio


Met Thailand is nu weer een land uit de grootste en stabielste rokersregio in de wereld aan de beurt. De Tobacco Reporter zegt dat er bijvoorbeeld in buurland Indonesië in 2007 231 miljard sigaretten werden verkocht. Het aandeel van de rokers in de bevolking blijft er ook erg hoog. In Vietnam grijpt 73 procent van de mannen naar sigaretten, in Cambodja en Indonesië 70 procent.
De allergrootste rokerslanden liggen ook in Azië. Volgens een studie van begin dit jaar gebruiken er in China 311 miljoen mannen en 14 miljoen vrouwen tabak. In India zijn dat 229 miljoen mannen en 12 miljoen vrouwen.
In Thailand is het aantal rokers op de terugweg. Er mag niet meer gerookt worden in cafés en restaurants met airconditioning, op markten en in openbare gebouwen. Alle sigarettenpakjes dragen er grote waarschuwingsteksten en foto’s van de gevolgen van overmatig roken. Tabaksreclame is verboden en de pakjes mogen zelfs niet zichtbaar zijn in de winkels waar ze verkocht worden. Thailand telt nog tien miljoen rokers op een bevolking van 65,5 miljoen mensen.

In het hol van de leeuw


Maar de Thailand Tobacco Monopoly, een overheidsbedrijf dat bijna driekwart van de Thaise tabaksmarkt controleert, zet intussen wel zijn schouders onder de internationale tabaksbeurs van november. 
“De tabaksindustrie probeert waarschijnlijk de internationale gemeenschap duidelijk te maken dat ze nog altijd sterk staat en ook in Thailand haar spieren nog kan laten rollen”, zegt Mary Assunta, de voorzitter van de Framework Convention Alliance (FCA), een coalitie van 200 antirokersbewegingen uit heel de wereld.
De FCA kijkt toe op de naleving van de Kaderconventie over de Beperking van Tabaksgebruik (FCTC), een internationaal verdrag dat in 2005 van kracht werd. Thailand past de strenge maatregelen toe die de conventie oplegt, en volgens Assunta probeert de tabakslobby daar met de keuze voor Bangkok als conferentieplaats tegen in te gaan. De steun van de Thailand Tobacco Monopoly voor de beurs brengt de Thaise overheid in een compromitterende situatie, oordeelt ook Bungthon Ritthiphakdee, de directeur van de Zuidoost-Aziatische Alliantie voor de Beperking van het Tabaksgebruik.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.