Taco Bell zwicht voor druk vakbonden

Taco Bell koopt voortaan alleen nog tomaten bij leveranciers die hun plukkers een dollarcent per pond meer betalen. De Amerikaanse fastfoodketen betaalt die loonsverhoging uit eigen zak en zal ook op andere manieren ijveren voor het welzijn van de tomatenplukkers – vooral migranten. De toezegging van dinsdag maakt een einde aan een vierjarige boycot tegen het bedrijf.





Dit is een belangrijke overwinning voor de landarbeiders. Het akkoord zet een nieuwe standaard van sociale verantwoordelijkheid in de fastfoodindustrie en betekent onmiddellijk tastbaar verschil voor het leven van de arbeiders, zegt Lucas Benitez. Benitez is een van de leiders van de Coalition of Immokalee Workers, de vakbond van de stad Immakolee in de VS-deelstaat Florida.
De coalitie voerde sinds 2001 een nationale boycot tegen het bedrijf aan. Ze kregen steun van diverse organisaties waaronder Oxfam America, de Amerikaanse Presbyteriaanse Kerk, en ook van de acteur Martin Sheen en voormalig hoofd van de VN-Commissie voor de Mensenrechten en voormalig president van Ierland Mary Robinson.

Het akkoord van dinsdag werd mede onderhandeld door het Carter Centre van voormalig VS-president Jimmy Carter, die zich persoonlijk ook erg blij toonde met de leidende rol die Taco Bell op zich neemt om de werkomstandigheden van de landarbeiders in Florida te verbeteren.

Het akkoord is niet alleen goed nieuws voor de arbeiders, vooral immigranten, die in en rond Immakolee tomaten plukken. Het is ook een opsteker voor de groeiende beweging die verkopers van afgewerkte producten verantwoordelijkheid wil doen opnemen voor het welzijn van de arbeiders aan de andere kant van de productieketen, zelfs als die arbeiders niet bij hen onder contract zijn. Oxfam en andere internationale non-gouvernementele organisaties vinden dat die verantwoordelijkheid altijd geldt, ook als die arbeiders zich in een ander land bevinden.

Oxfam publiceerde in 2004 een studie waaruit bleek dat grote bedrijven steeds vaker winst maken door de kosten van de basisproducten te drukken en verantwoordelijkheid af te wentelen op de leveranciers. Die leveranciers hebben op hun beurt weinig mogelijkheden om hun kosten te verlagen en buiten daarom hun arbeiders uit. Volgens Oxfam zijn de lonen, de werkomgeving en de sociale omstandigheden van landarbeiders in de VS er gedurende een halve eeuw niet op vooruit gegaan. Op sommige plaatsen, zoals in Florida, gingen ze er zelfs op achteruit.

Dat gebeurde ook bij de tomatenplukkers voor Taco Bell in Immakolee. Tomaten uit Florida kampen met hevige concurrentie van Mexicaanse importtomaten. Producenten uit Florida krijgen tegenwoordig 21 procent minder betaald dan 20 jaar geleden, als je rekening houdt met inflatie. De producenten hebben in die tijd het aantal voltijdse plukkers scherp teruggeschroefd. Ze werken nu vooral met immigranten met tijdelijke contracten. De stukprijs die tomatenplukkers ontvangen, zakte de afgelopen 25 jaar met bijna tweederde, hoewel de hoewel consumenten vandaag dubbel zoveel betalen voor hun tomaten dan in 1992. Als tomatenplukker moet je in Florida tegenwoordig bijna twee ton tomaten oogsten om 50 dollar per dag te verdienen.

Taco Bell is een dochtermaatschappij van Yum! Brands, s’ werelds grootste fastfoodketen die ook onder meer Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken (KFC) bezit. Ook Yum! Brands zei dinsdag dat het met de vakbond in Immokalee zal samenwerken om het loon en de werkomstandigheden van de tomatenplukkers te verbeteren. Het bedrijf zegt dat het daartoe al een passage heeft toegevoegd aan zijn gedragscode. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.