Tankstations in de VAE dreigen met sluiting wegens hoge olieprijs

Niet alleen westerse bedrijven ondervinden hinder van de historisch hoge olieprijs. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten, waar de overheid bodemprijzen garandeert aan de pomp, morren de verdelers omdat hun winstmarges te krap worden.
De twee belangrijkste uitbaters van tankstations in de Verenigde Arabische Emiraten en Dubai dreigen ermee de boeken neer te leggen. Eppco en Enoc, die meer dan de helft van de 320 tankstations beheren in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten, zitten in de rode cijfers door de hoge olieprijs.

De internationale olieprijs is met 16 euro per vat gestegen in minder dan vier maanden – een combinatie van een verminderde olieproductie in het door orkanen geteisterde Latijns-Amerika, financiële problemen bij de Russische oliegigant Yukos en vooral de sterk stijgende vraag.

Eppco en Enoc eisen dat de regering de maximumprijs voor benzine en diesel optrekt of hen tegemoetkomt met subsidies. De twee andere verdelers in de Verenigde Arabische Emiraten, Adnoc en Emarat, klagen ook over verliezen maar dreigen nog niet met sluiting.

De officiële maximumprijs zorgt ervoor dat de verdelers in de VAE met verlies moeten verkopen. “We betalen nu 6,75 dirham (ongeveer anderhalve euro) voor een gallon (3.784 liter) geraffineerde olie maar mogen dezelfde hoeveelheid van de hand doen voor slechts 4,75 dirham (ongeveer 1,1 euro),” zegt een woordvoerder. Een verlies dus van bijna een halve euro per 3.784 liter. “Dergelijke verliezen kan je niet lang volhouden. Ofwel moet olie gesubsidieerd worden ofwel moet de verkoopprijs met minstens 2 dirham (40 eurocent) omhoog.” In tegenstelling tot andere Golfstaten subsidiëren de VAE de verkoop van benzine en diesel niet.

De verdelers ontmoeten deze week de minister van Petroleum in Dubai om een oplossing uit te werken. De beslissing om de tankstation te sluiten wordt tot dan uitgesteld. Maar de minister liet al weten dat hij geen heil ziet in een prijsverhoging aan de pomp. Het nieuws van een mogelijke prijsverhoging lijkt in Dubai in dovemansoren te vallen. “Het klopt dat de olieprijzen hier lager zijn dan elders in de wereld, maar we wonen hier ten slotte in een olierijk land. We moeten daarvan kunnen profiteren”, zegt Saleh Hussain, een inwoner van Dubai. “De benzineprijzen zijn al eens gestegen dit jaar. Het is genoeg geweest.”

Een lokale olie-expert vindt dat de bedrijven “een slecht gevoel voor timing hebben. “Hun dreigement zijn bedoeld om het systeem van prijszettingen op te blazen. Dat is prima, maar niet wanneer je daardoor op de internationale markt de angst voor tekorten aanwakkert.”

Intussen doen de Golfstaten hun best om de olieconsumenten wereldwijd gerust te stellen. Saudi-Arabië heeft zijn capaciteit opgedreven met 500.000 vaten extra per dag, de Verenigde Arabische Emiraten verhoogt zijn productie met 300.000 vaten per dag. Koeweit en Qatar volgen dat voorbeeld met elk 200.000 vaten extra per dag. “Mijn boodschap aan de wereld is dat er geen tekort is en dat er ook geen zal ontstaan. En dat we klaar zijn om te voldoen aan de vraag”, zei Ali Ebrahim Al Nuami, de Saudische minister van Olie op een persconferentie in Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.