Tegenstanders Colombiaanse guerrilla gaan internationaal

In Brasilia is vrijdag de eerste “mars tegen de FARC” gehouden die vandaag (4 februari) navolging krijgt in Brussel, Den Haag en 130 andere steden. Het internationale initiatief tegen de Colombiaanse guerrilla gaat uit van “gewone Colombianen” maar krijgt opvallend veel bijval van de Colombiaanse doodseskaders en andere gezworen vijanden van de machtige rebellengroep.
Vanavond om zes uur onze tijd trekt de ‘mars tegen de FARC’ door een dertigtal Colombiaanse steden. In Brussel en Den Haag vertrekken vanmiddag betogingen. De spits werd vrijdag afgebeten in de Brasilia omdat carnaval daar vandaag alle andere optochten in de schaduw stelt. De betogers eisen dat er een einde komt aan het wapengeweld dat uitgaat van de FARC, en vooral aan de ontvoeringen die de groep berucht hebben gemaakt. 
De FARC kwamen vorige maand wereldwijd in de belangstelling toen de groep na bemiddeling door de Venezolaanse president Hugo Chávez twee gegijzelde politici liet gaan. Zaterdagavond maakten de linkse guerrillero’s bekend dat ze “unilateraal” nog eens drie politici zullen vrijlaten. De FARC, de grootste rebellengroep in Colombia, houden honderden politici, militairen en gewone burgers vast. Dat gebeurt om politieke redenen maar ook om losgeld op te strijken. De bekendste gevangene van de FARC is de Colombiaans-Franse Ingrid Betancourt, een voormalige presidentskandidate.
De bemiddeling door Chávez verleende de Colombiaanse guerrilla extra legitimiteit. Nieuwe details over de mensonterende manier waarop de rebellen hun gijzelaars vasthouden, deden dan weer afbreuk aan hun imago.
“Onafhankelijk initiatief”
Op de site www.colombiasoyyo.org, waar in 11 talen informatie over de marsen tegen de FARC te vinden is, staat dat het initiatief uitgaat van “gewone Colombiaanse burgers”. Die lanceerden via de sociale netwerksite Facebook een oproep om “een miljoen stemmen tegen de FARC” te laten weerklinken. Tot hiertoe hebben een kleine 300.000 mensen de oproep onderschreven. Ze willen kortweg een Colombia “zonder FARC”. De guerrillagroep is al 44 jaar actief, heeft meer dan 10.000 strijders onder de wapens en kan in linkse middens op een zekere mate van sympathie rekenen.
De initiatiefnemers van de marsen zeggen dat ze onafhankelijk zijn en geen politieke standpunten willen innemen. Maar de betogingen krijgen wel volop steun van de Colombiaanse regering. In 45 landen verlenen de Colombiaanse ambassades en consulaten steun aan de optochten.
Vanuit hun cel hebben ook 14 drugsbaronnen en voormalige leiders van paramilitaire groepen hun steun uitgesproken voor het initiatief. De leiders van de doodseskaders, die de voorbije jaren voor een groot deel hun wapens hebben neergelegd in ruil voor een gedeeltelijke amnestie en een mild gevangenisregime, keren zich tegen de erkenning van “terroristen” als gesprekspartners in onderhandelingen over een eventuele gevangenenruil tussen de regering en de rebellen. Volgens Chávez kunnen de rebellen overgehaald worden een einde te maken aan alle ontvoeringen als de Colombiaanse regering hen officieel erkent als strijdende partij.
Communistisch zwijn
Nog minder aangenaam voor de organisatoren van de marsen zijn de aanmoedigingen die ze kregen van de Tercera Fuerza Bogotá (TFB, ‘Derde macht van Bogotá), een groep die naar buiten komt met de slagzin ‘Familie, volk en natie’. In een op YouTube gepubliceerde video waarschuwt de TFB dat Colombia bedreigd wordt door een samenzwering van internationaal links. De liberale senator Piedad Córdoba, die Chávez als bemiddelaar lanceerde, wordt in het filmpje een “communistisch zwijn” genoemd en met de dood bedreigd.
De initiatiefnemers tonen weinig begrip voor Colombianen die het protest tegen de FARC onderschrijven maar zich tegelijk willen afzetten tegen de dreiging die nog altijd uitgaat van paramilitaire groepen. De organisatoren van de mars beschouwen een bijeenkomst tegen politiek geweld waartoe de centrumlinkse Polo Democrático Alternativo (PDA) voor vandaag heeft opgeroepen op hetzelfde plein in Bogota waar de mars tegen de FARC eindigt, als een “tegenbetoging”. Onbekenden waarschuwden Carlos Gaviria, de voorzitter van de PDA, dat er “gehakt” zal worden gemaakt van hem als hij zich laat zien op de Plaza Bolívar.
Veel familieleden van gijzelaars vrezen dat de polarisatie de zaak van hun verwanten geen goed doet. Ze nemen niet deel aan de optochten maar houden in verscheidene kerken gebedswaken voor de gijzelaars.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.