Thailand legt ex-premier Thaksin het zwijgen op

Thailand heeft de Videosite YouTube een dag lang geblokkeerd. Op de website waren filmpjes te zien waarin de afgezette premier Thaksin Shinawatra geïnterviewd werd door CNN.
Wie afgelopen zaterdag vanuit Thailand naar YouTube probeerde te surfen, belandde op de website van het Thaise Ministerie van Communicatie en Technololgie (MICT). Op het forum van 2Bangkok.com werd meteen gespeculeerd over het waarom van de blokkade. Een fragment van een interview op CNN met de afzette premier Thaksin ligt waarschijnlijk aan de basis van de censuur. De overgangsregering probeert iedere vorm van media-aandacht voor Thaksin te verhinderen.
Het interview werd op 15 januari uitgezonden op CNN International. De uitzending zelf werd toen van de Thaise kabel geweerd: er verschenen beelden van Hollywoodsterren toen de omroeper van CNN het interview aankondigde.
Eerder al werd een website die zich tegen de Thaise coup verzette, 19sep.org, zes keer geblokkeerd in amper drie maanden tijd. Een universitaire site werd dan weer afgesloten omdat er kritische artikels waren verschenen over de kladversie van een nieuwe Thaise grondwet. En de websites van de voormalige premier zelf bleven ook een tijdlang onbereikbaar in Thailand.
De blokkades krijgen felle kritiek op het internetforum 2Bangkok.com, een site die ook al verschillende keren geblokkeerd werd. “De mensen op het ministerie zijn zo oud dat ik verrast ben dat ze weten hoe ze met een computer moeten omgaan. Wie beslist er om te blokkeren? Het ministerie van Cultuur of het ministerie van Communicatie?”, schrijft Mdechgan. “Die mensen zijn zo verward. Ze bannen sportsites en websites waar de mensen hun frustraties luchten. Ze bestraffen mensen die te sexy kleren dragen maar laten idiote informatie verschijnen in kranten en op televisie.”
De Thaise regering heeft begin dit jaar ook beslag gelegd op de apparatuur van iTV, de enige onafhankelijke televisiezender van het land. De zender was voorheen eigendom van de afgezette premier Thaksin.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.