Thailand wil geen sigaretten meer zien

Op 24 september worden sigaretten een groter taboe dan porno in Thailand. Winkeliers moeten dan alle pakjes weghalen uit de traditionele rekken naast of achter de kassa’s. De klanten mogen alleen nog tabakswaren te zien krijgen als ze er expliciet om vragen.

Het is de laatste overwinning van de antitabakslobby in Thailand. Sigarettenfabrikanten in Thailand moeten sinds dit jaar op hun pakjes ook al duidelijke afbeeldingen afdrukken van de ziekten die roken kan veroorzaken. Alleen Brazilië, Canada en Singapore hebben een gelijkaardige wettelijke verplichting ingevoerd. Nog eerder verbood Thaise regering het roken in restaurants met airconditioning; ook voor tabaksreclame is geen plaats meer in het land.

Het Netwerk van Alleenstaande Ouders, één van de leden van de sterke antitabakslobby in Thailand, dreigt met een boycot tegen de 3.100 Thaise vestigingen van de internationale winkelketen 7-11 als het in één van die winkels eind september nog sigaretten ziet liggen.

7-11 was één van de luidruchtigste tegenstanders van het initiatief; ze zijn dus een natuurlijk doelwit, zegt Hatai Chitannondh, de voorzitter van het Thaise Instituut voor Gezondheidsbevordering. De displays in de winkels behoren tot de grote overblijvende verleiders die Thaise jongeren aanzetten tot roken. Als ze verdwijnen, houden we jonge mensen van het roken af.

Met het nieuwe verbod gaat Thailand verder dan al zijn buurlanden in de strijd tegen de tabak. Dat is best moedig: Thailand is een grote sigarettenfabrikant en teelt ook tabak.

De Thaise antitabakslobby heeft nog veel werk voor de boeg. Het land telt meer dan 10 miljoen rokers - bijna een zesde van de bevolking. Sommige Thai beginnen al op 11 jaar met roken. Vrouwen grijpen ook steeds meer naar de sigaret. Elke dag sterven naar schatting 125 Thai aan de gevolgen van hun tabaksverslaving.

Andere landen in Zuidoost-Azië staan voor nog veel grotere problemen. In Vietnam rookt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 73 procent van alle mannen, in Cambodja 70 procent en in Indonesië 68 procent. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.