Thaise blogger krijgt tien jaar cel voor majesteitsschennis

Vrijdag werd de 34-jarige Thaise blogger Suwicha Thakhor veroordeeld tot tien jaar cel wegens majesteitsschennis. Een zwaar vonnis dat laat zien dat Thailand serieus werk maakt van het inperken van de vrije expressie op internet.
Suwicha Thakhor postte een bewerkte foto op internet die beledigend zou zijn geweest voor de Thaise koninklijke familie. Met het vonnis - de eis was het maximum van twintig jaar maar dat werd gehalveerd - kan het Zuidoost-Aziatische land aanschuiven in de rij met landen waar bloggers lang gevangengezet kunnen worden voor uitingen op internet, zoals in buurland Birma.
De drie rechters die de zaak behandelden, bepaalden dat het geen volledig open proces mocht zijn, zoals vaker gebeurt bij criminele zaken. Verslaggevers mochten wel aanwezig zijn bij het proces, maar ze mochten geen aantekeningen maken. De rechtbank bracht ook niet naar buiten hoe de beledigende foto’s bewerkt waren.
Suwicha zou met zijn actie onder meer de wet op de computercriminaliteit uit 2007 hebben overtreden. Die wet werd van kracht tijdens het bewind van de junta die in september 2006 een coup pleegde, de achttiende in het land. De wet, die veel kritiek kreeg omdat hij de vrijheid van internetters inperkt, legt bij overtreding maximaal vijf jaar cel op.
De blogger werd ook berecht voor majesteitsschennis. Die draconische wet bestaat sinds honderd jaar. Hij maakt het mogelijk om iedereen die iets doet of zegt wat het imago van de koninklijke familie schaadt, tot maximaal vijftien jaar cel veroordeeld kan worden

Shock


“Dit is het zwaarste vonnis sinds lange tijd voor majesteitsschennis”, zegt David Streckfuss, een Amerikaanse academicus die veel gepubliceerd heeft over de Thaise wet die de monarchie moet beschermen tegen kritiek.
“Het is de eerste keer dat een internetgebruiker is veroordeeld voor computercriminaliteit in relatie tot nationale veiligheid of majesteitsschennis”, voegt Supinya Klangnarong, mediarechtenactivist van Thai Netizens Network, daaraan toe. “Het vonnis heeft een shock veroorzaakt. Dit betekent dat het iedere internetgebruiker in Thailand kan overkomen.” Volgens haar groeit de angst en frustratie in de Thaise internetcommunity. “Het lijkt erop dat de wet op de computercriminaliteit een middel is geworden om mensen te vervolgen. Niemand weet wat Suwicha precies heeft gedaan op internet.”
Volgens Suwicha’s advocaat Teerapan Pankeeree is de boodschap van het vonnis dat internetters “heel erg voorzichtig moeten zijn, omdat ze eenvoudig opgepakt en vervolgd kunnen worden.” Thailand telt ongeveer 14 miljoen internetgebruikers en 66 miljoen inwoners.
Suwicha’s nachtmerrrie begon op 14 januari, toen hij gearresteerd werd omdat hij een video op YouTube gezet had die lasterlijk zou zijn voor de koninklijke familie. Hij deed dit onder pseudoniem. De politie had zijn blogberichten nagetrokken en zijn emails gelezen, volgens zijn vrouw Thitima Thakhor. “Hij werd gearresteerd nadat hij de kinderen naar school had gebracht.”
Gedurende de tijd dat Suwicha vast zat, waren ook andere internetters doelwit van de politie. In die gevallen ging het eveneens om uitingen die het koningshuis zouden schaden. Onder de slachtoffers was Chiranuch Premchaporn, redacteur van ‘Prachatai’, een populaire alternatieve website die kritische en politieke berichten plaatst die nauwelijks in de reguliere media te lezen zijn. Zij werd beschuldigd van overtreding van artikel 15 van de wet op de computercriminaliteit, omdat ze in oktober een reactie op haar website twintig dagen had laten staan.

Firewall


De druk op bloggers en internetgebruikers in Thailand is onderdeel van een trend die al een tijdje gaande is in het land. Het conservatieve establishment wil zo de koninklijke familie beschermen tegen elke kritiek. Het ministerie van Informatie en Communicatie heeft bevestigd dat er 2.300 websites geblokkeerd zijn omdat ze reacties zouden bevatten die beledigend zijn voor de monarchie. Er zouden nog vierhonderd sites op de zwarte lijst staan. Deze sites zouden binnenkort geblokkeerd kunnen worden.
Het ministerie van Justitie zegt dat meer dan 10.000 sites om dezelfde reden in de gaten worden gehouden. De autoriteiten zouden naar verluidt bijna 1,3 miljoen dollar (950.000 euro) hebben uitgegeven aan een internet firewall die websites blokkeert die teksten tegen het koningshuis bevatten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.