Toename van stedelijke armoede vraagt om duurzame oplossingen

Door de snelle verstedelijking van vooral Azië en Afrika woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden, zegt het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Om de stijging van de stedelijke armoede die daarmee gepaard gaat af te remmen, legt de 21ste Regeringsraad van UN-Habitat de focus op duurzame verstedelijking.
De regeringsraad van UN-Habitat (het VN-Programma voor Menselijke Vestigingen) die deze week in Nairobi plaatsvindt, luidt de alarmbel met betrekking tot de wereldwijde stijging van stedelijke armoede. De stedelijke armoedestijging is vooral in ontwikkelingslanden voelbaar, zegt UN-Habitat. De raad, getiteld “Duurzame verstedelijking: lokale actie voor stedelijke armoedebestrijding”, legt de nadruk op het adequaat beheer van financiën en goede planning. 

Homo urbanus


Volgens de directrice van UN-Habitat, Anna Tibaijuka, wordt de regeringsraad op een cruciaal moment gehouden. ‘2007 is het jaar dat de mens een stedelijke soort wordt, homo urbanus. Vanaf nu leeft de meerderheid van de wereldbevolking in steden, en niet meer op het platteland. En die overgang is onomkeerbaar.’
‘We kunnen de stedelijke armoede en de toename van sloppenwijken niet langer negeren. Anders riskeren we de Millenniumdoelstellingen voor een significant en groeiend deel van de bevolking niet te behalen. En dan riskeren we grootschalige sociale ontberingen en uitsluiting te veroorzaken, met alle gevolgen van dien op het vlak van vrede, sociale stabiliteit en veiligheid’, zei Tibaijuka op de eerste dag van de raad. 
‘Stedelijke armoede zou onaanvaardbaar moeten zijn in het nieuwe verstedelijkte tijdperk, en toch is dit het jaar waarin het aantal inwoners van sloppenwijken gestegen is tot bijna één miljard’, zei de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-Moon, in een verklaring die gisteren op de raad voorgelezen werd door de onderdirectrice van UN-Habitat, Inga Klevby.

Kenia


Op de openingsdag van de regeringsraad vroeg de Keniaanse president, Mwai Kibaki, publieke en private organisaties en lokale overheden om zich te richten op de uitdagingen van de verstedelijking.
Kenia is recent gestart met een plan om de situatie in de sloppenwijken te verbeteren. ‘De uitvoering van het plan zal meer dan 12 miljard dollar kosten over een periode van 13 jaar’, zei Kibaki. Omdat de Keniaanse regering dat geld niet alleen bij elkaar kan krijgen, vroeg Kibaki op de regeringsraad financiële steun aan private organisaties.
In Kenia ligt een van de grootste sloppenwijken ter wereld, Kibera, waar meer dan 750.000 mensen wonen die behoefte hebben aan hygiëne, water, gezondheidsdiensten en fatsoenlijke huisvesting.

Rapporten


Niet alleen UN-Habitat buigt zich over het thema van de stijgende verstedelijking. Rapporten van het millenniumproject van de VN, het Worldwatch Instituut (een onafhankelijk onderzoekscentrum voor duurzame en rechtvaardige samenleving) en UNFPA hebben recent ook de stijgende verstedelijking en de toename van het aantal sloppenwijken gerapporteerd.
Om de toename van stedelijke armoede af te remmen, zijn ook volgens het UNFPA duurzame oplossingen nodig. ‘Steden die goed geleid worden en steden met een goede infrastructuur en goede diensten, zijn efficiënte, productieve en inclusieve steden.’ Om tot zo’n duurzame steden te komen, zijn bijdragen van de privé-sector van vitaal belang, zegt het UNFPA.

Enkele cijfers van het UNFPA:
- Tegen 2030 wordt verwacht dat 60 procent van de wereldbevolking in steden zal wonen. Elke dag groeit de stedelijke wereldbevolking met bijna 180.000 nieuwe mensen aan.
- De stedelijke bevolking in de ontwikkelingslanden zal van twee miljard in 2000 verdubbelen tot bijna vier miljard in 2030.
- Wereldwijd wonen er bijna één miljard mensen in sloppenwijken. Zonder radicale veranderingen kan dat aantal in 30 jaar tijd verdubbelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.