'Toeristenhuwelijken' duperen Jemenitische vrouwen

De 63-jarige Hassan al-Hutami uit Jemen was opgetogen toen zijn dochter huwde met een, zo leek het, rijke bezoeker uit Saoedi-Arabië. Tot hij een telefoontje kreeg van de Jemenitische douane: de kersverse bruid stond bij de grens en was in de steek gelaten. Die praktijk is schering en inslag in Jemen en de roep om nieuwe wetten en bewustmakingscampagnes groeit.

De man had mijn dochter laten zitten en ik ontdekte dat hij ons een valse naam had opgegeven, zegt al-Hutami. Hij had mijn zoons werk beloofd in Saoedi-Arabië. Alles is voor niets geweest.

De affaire met zijn dochter staat niet op zich. Buitenlanders, vooral uit de Golfstaten, komen naar Jemen en leggen het aan met jonge meisjes, maar het duurt meestal zolang als hun verblijf, zegt professor Nadia Haza’a al-Masani, verbonden aan de universiteit van Ibb, de stad op 150 kilometer van de hoofdstad Sana’s. Sommige mannen komen alleen elk jaar in de zomer een tijdje terug. In de omgeving van Ibb lopen toeristenhuwelijken het vaakst op bedrog uit. Armoede en hebzucht zijn er volgens deskundigen meestal de oorzaak van dat de ouders van het meisje ingaan op een huwelijksverzoek.

De universiteit van Ibb werkte samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een studie over de ‘toeristenhuwelijken’. Exacte cijfers over het aantal huwelijken zijn niet bekend. Maar sinds vorig jaar laat de overheid toe dat kinderen van een Jemenitische moeder wiens buitenlandse vader hen meer dan een jaar geleden in de steek heeft gelaten, de Jemenitische nationaliteit kunnen krijgen. Op die manier kregen al 77 kinderen hun nationaliteit, wat een indicatie geeft van de omvang van het probleem.

Vorig jaar kregen 657 Jemenistische vrouwen toestemming om met een buitenlander te trouwen. De buitenlandse mannen hoeven daarvoor geen documenten te overleggen op grond waarvan hun identiteit gecontroleerd kan worden. Hun vrouw hoeft slechts een identiteitskaart te hebben om het land te kunnen verlaten. Maar identiteitskaarten zijn beschikbaar voor iedereen die smeergeld betaalt, zegt professor Adel al-Sharjabi, die sociologie doceert aan de universiteit van de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Dit moet ophouden.

Jemen kent geen ‘tijdelijke huwelijken’ die sommige Arabische landen wel toestaan. Vrouwen die trouwen, gaan er dus vanuit dat het om een langdurige verbintenis gaat. Arme ouders denken dat toeristen veel geld hebben en dat de hele familie voordeel zal hebben van het huwelijk, zegt activist Elham al-Shalafi. Maar als het misgaat hebben de huwelijken ernstige psychologische en soms ook financiële gevolgen voor de vrouwen en hun families. Vooral als de vrouw na haar korte huwelijk zwanger blijkt en het kind zonder vader moet opgroeien.

Parlementsleden, advocaten, sociologen en vrouwenrechtenactivisten pleiten voor een nieuwe wet die huwelijken met buitenlanders beter controleert. Daarnaast willen ze ook een bewustmakingscampagne voor de bevolking. (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.