Toppolitici BJP mogelijk voor rechtbank voor vernieling moskee

De mogelijkheid bestaat dat toppolitici van de hindoenationalistische oppositiepartij BJP toch terecht zullen staan voor de vernieling van de Babri Masjid in 1992. De vernieling van de moskee katapulteerde de rechtse BJP destijds naar de nationale verkiezingsoverwinning en lag tegelijk aan de basis van gewelddadig treffen tussen hindoes en moslims. 21 vooraanstaande BJP-leiders, waaronder voormalig vice-premier Lal Krishan Advani, ontvingen eerder deze week een officiële kennisgeving van de rechtbank in verband met de zaak.

Onder de vooraanstaande BJP-politici die tegen een mogelijke rechtszaak aankijken, bevinden zich diverse voormalige ministers. Naast Advani gaat het onder meer om de voormalige nationale minister van human resources development Murli Manohar Joshi, en Uma Bharti, die tot voor kort aan het hoofd stond van de centrale deelstaat Madhya Pradesh.

De kennisgevingen komen van Lucknowse afdeling van het Hooggerechtshof van Allahabad, een maand nadat die opdracht had gegeven tot nader onderzoek van videobanden waarop de rol van Advani, Joshi en Bharti bij de vernielingen van de Babri Masjid duidelijk te zien zou zijn. In mei 2001 had een rechtbank eerder de gerechtelijke stappen tegen de BJP-leiders laten vallen. Boze tongen beweerden dat dit het gevolg was van politieke druk.

Hindoefundamentalisten geloven dat de Babri Masjid indertijd bovenop de resten van een hindoetempel werd gebouwd, maar voor die overtuiging bestaat geen historisch of archeologisch bewijs. Na de vernieling van de moskee in 1992 braken in Mumbai en in diverse Indiase deelstaten rellen tussen moslims en hindoes uit. Het ergste geweld dat met de moskee in verband te brengen is, deed zich voor in de westelijke deelstaat Gujarat in 2002, bij rellen tussen moslims en hindoes die per trein terugkeerden van een bedevaart naar de plaats waar de moskee stond. Bij een brand in de trein kwamen 58 passagiers om. Daarop volgende een tegen moslims gerichte pogrom waarbij meer dan 2000 mensen het leven lieten.

Dit is een belangrijke ontwikkeling en een stap naar het verantwoordelijk stellen van de daders van iets dat zoveel communalistische trauma’s over het land heeft afgeroepen, reageert Purushottam Agarwal, politiek analist en professor aan de Jawaharlal Nehru University.

De vooraanstaande advocaat en woordvoerder van de BJP, Arun Jaitley, wuifde de recente ontwikkeling weg als een procedurekwestie. Hij zegt dat zijn partij een tegenbewijs zal voordragen.

De ontwikkelingen doen zich voor op een tijdstip waarop huidig BJP-partijvoorzitter Advani heeft laten weten dat hij zijn partij wil laten terugkeren naar haar hindenfundamentalistische wortels. Advani ijvert ervoor dat de BJP het oude project om op de plaats waar ooit de Babri Masjid stond een hindoetempel te bouwen opnieuw op zou diepen. Voorlopig rust op bouwplannen op de site nog steeds een verbod van een Hooggerechtshof. De uitspraken van Advani stuiten op luid protest van de twee belangrijkste regionale bondgenoten van de BJP, de TDP-partij in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh en de JDU-partij in de oostelijke deelstaat Bihar. Beide partijen hebben het openlijke pro-hindoe communalisme van de BJP de schuld gegeven van de nederlaag van de door de BJP-aangevoerde coalitie in de laatste nationale verkiezingen in India. Ze dreigen zich helemaal uit de coalitie terug te trekken als de BJP haar plannen voor een tempel doorzet. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.