Turks politiek geweld onvoldoende bestraft

Turkije moet de straffeloosheid van politiek geweld aan banden leggen. Dat heeft de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH) bevonden na een driedaags bezoek aan Istanbul.
De Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH), heeft een driedaags observatiebezoek gebracht in het Turkse Istanboel. De Federatie vatte haar bevindingen samen in een rapport.
 Turkije heeft al vaker kritiek gekregen over haar omgang met de mensenrechten. Ondanks de kleine inspanningen stelt het FIDH enkele problemen aan de kaak
Primeur tegen politiek geweld
Het FIDH nam deel aan de derde zittingsdag van het proces van Hrant Dink. De stichter en hoofdredacteur van de Turks-Armeense krant Agos, werd op 19 januari 2007 doodgeschoten voor zijn kantoor.
 De mensenrechtenfederatie is tevreden over de openheid van het proces.
Het proces Dink is een doorbraak in de strijd tegen politiek geweld – een misdrijf dat voordienongestraft bleef in Turkije .
 Turks-Koerdisch akkoord
Het FIDH-rapport vermeldt de grootschalige mistoestanden tegen de Koerdische minderheden in de Zuid-Oostelijke provincies. Turkije voert er regelmatig bombardementen uit op burgerlijke doelwitten en Koerdische kranten zijn nog steeds verboden.De mensenrechtenfederatie eist een politiek en geweldloos akkoord tussen de Turkse regering en de Koerdische organisaties om het geweld te stoppen. 
 Artikel 301

Vrijheid van meningsuiting is strafbaar volgens   artikel 301 van het Turkse strafwetboek. Het artikel speelt vooral in het nadeel van mensenrechtenactivisten, journalisten en intellectuelen. De Turkse wet strookt daarenboven niet met de de Internationale vrijheHet FIDH pleit voor de afschaffing van de omstreden wet, en de onmiddellijke vrijlating van de dissidenten

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.