Twijfels over verkiezingsdatum ongegrond

De opkomst voor de Iraakse verkiezingen zal groot zijn. Als de voor 30 januari geplande stembusgang in de problemen komt, dan zal dat het gevolg zijn van het geweld in het land, en niet van de verkiezingsboycot waartoe sommige groepen in Irak oproepen. Dat zegt Samir Sumaida’ie, de permanente vertegenwoordiger van Irak bij de Verenigde Naties.

De Iraakse regering houdt vast aan de verkiezingsdatum van 30 januari, zei Samir Sumaida’ie maandag aan de leden van de VN-Veiligheidsraad. De Iraakse topdiplomaat gaat in tegen de waarschuwing van VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat Irak misschien niet klaar is voor verkiezingen. Volgens Annan kan de dreigende boycot van de verkiezingen door bepaalde delen van de Iraakse bevolking de legitimiteit van het resultaat ondergraven. Daarom moet er misschien eerst worden gewerkt aan een consensus over het verkiezingsproces, in het bredere kader van de nationale verzoening”, vindt Annan.

Maar volgens Sumaida’ie is er geen reden om aan te nemen dat de Irakezen die de verkiezingen willen boycotten - vooral groepen van Soennitische moslims - echt talrijk zijn. In elk geval is het niet zo dat die groepen opwegen tegen de Irakezen die wel willen gaan stemmen. Verkiezingsboycots zijn mislukt in andere landen die de overstap naar de democratie maken, zegt Sumaida’ie. “Waarom zou Irak daarop een uitzondering vormen?”

De Iraakse gezant geeft wel toe dat het voortdurende geweld in Irak een streep door de rekening kan betekenen. Volgens Sumaida’ie gaat het om een campagne van geweld en intimidatie die de bevolking ervan wil weerhouden te gaan stemmen. Het verzet tegen de invasie en de bezetting van Irak heeft al meer dan 1200 Amerikaanse soldaten het leven gekost. De aanhoudende vijandelijkheden zijn ook al 100.000 Iraakse burgers fataal geworden.

De Iraakse rebellen zijn tegen de verkiezingen. Ze hebben ermee gedreigd de stembusgang te verstoren met een golf van aanslagen. Dat zou veel Irakezen kunnen thuishouden.

Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur John Danforth blijft de internationale troepenmacht van meer dan 150.000 soldaten en logistieke eenheden uit 30 landen voorlopig in Irak om de stabiliteit van het land te waarborgen. Dat gebeurt volgens Danforth op uitnodiging van de Iraakse regering. Maar de Russische president Poetin merkte vorige week tegenover de Iraakse premier Iyad Allawi op dat hij zich niet kon voorstellen hoe er verkiezingen kunnen plaatsvinden in een land dat helemaal bezet wordt door buitenlandse troepen.

De voorlopige regering in Irak vindt dat de VN meer moeten doen om de verkiezingen van volgende maand te doen slagen. Voorlopig hebben de VN maar 20 medewerkers in het land die advies geven bij de organisatie van de stembusgang. Dat aantal zou in januari kunnen stijgen tot 50, nog altijd heel weinig in vergelijking met andere landen waar de VN in moeilijke omstandigheden verkiezingen hielp organiseren. Maar Annan wil niet meer VN-personeel in de vuurlijn sturen. De VN trokken al hun internationale medewerkers weg uit Irak nadat een aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad in augustus 2003 22 mensen had gedood. (PD/ADR)




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.