Unesco looft renovatie Havana

Volgend jaar viert het oude centrum van de Cubaanse hoofdstad Havana de vijfentwintigste verjaardag van zijn erkenning als Werelderfgoed door de Unesco. Nu al wuift een boek de stad volop lof toe voor de manier waarop de gemeenschap werd betrokken en de renovatie zichzelf financiert.
Het Geschiedkundig Bureau van Havana heeft sinds 1994 de opdracht de renovatie van de stad zo veel mogelijk zelfbedruipend te maken. Het Bureau opende een reeks winkels en andere ondernemingen in de toeristische en dienstensector in het oude stadsgedeelte. Volgens hoofdverantwoordelijke Patricia Rodríguez hebben die intussen zo’n 250 miljoen dollar opgebracht. Het Bureau maakt zich sterk dat 40 procent van de winst gaat naar sociale projecten en 60 procent naar nieuwe projecten die extra geld voor renovatie zullen opleveren.

De renovatie kreeg daarnaast zo’n 14 miljoen dollar uit internationale samenwerking, nog eens 14 miljoen uit belasting op economische activiteit in het gebied, en 67 miljoen dollar uit leningen van Cubaanse banken en omgerekend 13,6 miljoen dollar van de staat, zegt Rodríguez. Intussen is een derde van de totale 2,1 vierkante kilometer van het oude stadscentrum gerenoveerd.

De Nederlandse architect Sylvio Mutal en een Ecuadoraanse collega die als consultants een rapport schreven voor de Unesco, noemen het renovatiewerk van de stad succesvol en aanbevelingswaard. Dat is ook de boodschap van het boek ‘Een unieke ervaring - evaluatie van het integraal managementmodel van oud Havana’ dat in september uitkwam. Het boek werd uitgegeven door de Unesco en de Stad Havana.

“We kunnen dit model elders niet klakkeloos overnemen, maar we kunnen er wel van leren”, zegt Herman van Hooff, directeur van het regionale Unescobureau voor Cultuur in Latijns-Amerika en de Cariben. Hij is erg te spreken over “het managementmodel dat zijn eigen inkomen genereert, dat vervolgens geïnvesteerd wordt in sociale en culturele projecten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.