Vaccinatie tegen rotavirus redt kinderlevens

Nieuwe vaccinatieprogramma’s tegen het rotavirus beginnen vruchten af te werpen. Met de vaccinaties kan op langere termijn de dood van honderdduizenden kinderen voorkomen worden, staat in een nieuw rapport.
“Het is niet algemeen bekend dat longontsteking en diarree wereldwijd de twee belangrijkste doodsoorzaken van kinderen zijn en dat het mogelijk is te vaccineren tegen de belangrijkste oorzaken van beide ziekten”, zegt Mickey Chopra van VN-Kinderfonds Unicef. “

Gisteren (woensdag) publiceerde het New England Journal of Medicine een rapport over de positieve effecten van vaccinaties tegen het rotavirus in Afrika en Mexico.

“Het rotavirus is de belangrijkste oorzaak van ernstige maag-darmontstekingen onder kinderen wereldwijd”, staat in het rapport. Kinderen lopen het virus vooral op door gebrek aan schoon drinkwater en adequate sanitaire voorzieningen.

Voorkomen



Preventie biedt de beste bescherming tegen kindersterfte als gevolg van het infectie met het rotavirus, zeggen de auteurs. Maar het vaccin zorgde er ook voor dat het aantal gevallen van ernstige maag-darmonstekingen onder kinderen jonger dan één jaar, in Malawi en Zuid-Afrika aanzienlijk verminderde.

Kinderen in Afrikaanse landen worden disproportioneel vaak getroffen door het rotavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er jaarlijks 527.000 kinderen overlijden aan een infectie met het virus. Van die sterfgevallen zijn er 230.000 in Afrika ten zuiden van de Sahara. Van de zeven landen met hoogste kindersterfte als gevolg van het rotavirus, liggen er zes in Afrika.  

Het vaccin tegen het rotavirus zou volgens deskundigen jaarlijks 225.000 tot 325.000 kinderlevens kunnen redden. Een vaccin tegen pneumokokken zou jaarlijks 265.000 tot 400.000 levens kunnen redden.

Zeker voor arme landen zijn de kosten van vaccinatie moeilijk op te brengen. De GAVI Alliance, tien jaar geleden opgericht met hulp van de Bill and Melinda Gates Foundation, helpt arme landen bij de financiering. De Gates Foundation wil er in de komende vijf jaar voor zorgen dat meer dan de helft van de kinderen die een vaccinatie nodig hebben, die ook daadwerkelijk krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.