Vakbondsmensen in het Zuiden gewelddadig de mond gesnoerd

Recht op leven. Verbod op foltering. Verbod op willekeurige arrestatie. Vrijheid van meningsuiting. Recht om vakverenigingen op te richten en zich erbij aan te sluiten… Voor sommigen zijn die ‘universele’ mensenrechten slechts theorie. Wereldwijd worden vakbondsmensen, mensenrechtenactivisten en verantwoordelijken van boeren- en vrouwenorganisaties nog steeds gewelddadig de mond gesnoerd.

Volgens de internationale vakbondskoepel ITUC (International Trade Union Confederation) zijn er in 2009 30 procent meer vakbondsmensen om het leven gebracht dan in 2008. Het aantal doden is gestegen van 76 naar 101. Van de 140 onderzochte landen bleek Colombia het gevaarlijkst. Daar werden 48 vakbondsmensen vermoord. 22 slachtoffers waren hooggeplaatste leiders. Er kwamen ook vijf vrouwen om.

In Guatemala werden 16 mensen omgebracht en in Honduras 12. Verder vielen er doden in Mexico, Bangladesh, Brazilië, de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen, India, Irak en Nigeria.

Daders blijven vaak ongestraft. Bovendien blijken overheden in verschillende landen de vakbonden te willen controleren. Zo worden stakingen en protesten dikwijls de kop ingedrukt.

Hard schreeuwen

Niet alleen vakbondsmensen krijgen het zwaar te verduren. Ook studenten wordt het zwijgen opgelegd. In 2006 werd de Filipijnse studentenactiviste Karen Empeño ontvoerd. Concepción Empeño is de moeder van Karen en ondervoorzitster van Desaparecidos, een organisatie van familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen.

‘Als je een activist bent of deelneemt aan protesten, dan beschouwt men je als een staatsvijand en dat is een grote misdaad. Ik wil zo hard schreeuwen dat de hele wereld weet welke mensenrechtenschendingen er gebeuren. Ik heb mijn hoop nu gevestigd op de internationale gemeenschap, want mijn regering doet niets. De militairen en de autoriteiten ontkennen alles’, zei Empeño eerder aan Amnesty International.

Stop the Killings!

‘Ik wil zo hard schreeuwen dat de hele wereld weet wat er gebeurt’
Vandaag, 10 december is de Internationale Dag van de Mensenrechten. Het is inmiddels 52 jaar geleden dat de Verenigde Naties op die dag de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens goedkeurden. Elk jaar zetten Belgische vakbonden en ngo’s via het platform ‘Stop the Killings’ rond die dag een actie op touw uit solidariteit met diezelfde organisaties in het Zuiden.

Op zaterdag 11 december zullen minstens 101 mensen het lot van activisten uit het Zuiden uitbeelden. Zij zullen een minuut lang voor dood liggen aan het Brusselse centraal station. Er komen ook verschillende gastsprekers, waaronder Concepción Empeño. ‘Stop the Killings’ focust dit jaar op Colombia, Guatemala en de Filipijnen. In 2010 vonden er in Colombia en de Filipijnen verkiezingen plaats, in Guatemala trekt de bevolking in 2011 naar de stembus. Mensen hopen dat een nieuwe regering verandering zal brengen.

‘Er is een sterke emotionele betrokkenheid van de vakbondsmensen hier met de vakbondsmensen in het Zuiden’, zegt ACV-vakbondssecretaris Johan Fobelets. ‘We willen die mensen in het Zuiden een hart onder de riem steken. We brengen hen van onze actie op de hoogte en we merken dat ze daar veel belang aan hechten. Verder vinden we het onze taak om de moorden en verdwijningen ter sprake te brengen. We willen werkgevers en regeringen alarmeren. We hopen ten slotte dat er vanuit de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) missies naar het Zuiden worden gestuurd om ter plaatse te onderzoeken hoe het eraan toegaat’, aldus Fobelets.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.