Verborgen oerwoudgemeenschappen in Ecuador vechten om te overleven

Enkele inheemse gemeenschappen die diep in het regenwoud van Ecuador leven, en alle contact met de buitenwereld mijden, zijn in het centrum van de belangstelling terechtgekomen. Om zichzelf en hun grondgebied te beschermen tegen de oprukkende oliemaatschappijen, houtkapbedrijven en toeristen, hebben ze enkele indringers vermoord.
De twee indianengemeenschappen wonen diep in het Nationaal Park Yasuní, een gebied van 982.000 hectare dat begroeid is met tropisch regenwoud. Yasuní, gelegen in de centraal-oostelijke provincies Napo en Pastaza werd in 1989 door de UNESCO tot Biosfeergebied uitgeroepen.


Verspreid over het beschermde gebied wonen nog steeds enkele inheemse gemeenschappen die ervoor gekozen hebben om in isolatie te leven van andere culturen. De Tagaeri en Taromenani zijn de twee groepen die gekend zijn, maar vermoed wordt dat er nog enkele geïsoleerde gemeenschappen zijn in Ecuadors Amazonegebied. Het handvol dat overblijft verdedigt zijn grondgebied met speren.


Zo werden in april twee houtkappers diep in de jungle aangevallen door mannen met speren. Een houtkapper werd in de borst getroffen en overleed ter plaatse. De andere werd in de rug geraakt, maar wist te ontkomen.


De aanvallers - mannen van de Tagaeri-Taromenani-gemeenschap - verdwenen na de aanval zo snel ze konden terug in de jungle. In augustus 2005 werd al eens eerder een houthakker brutaal vermoord. Hij werd teruggevonden met 33 speren in zijn lichaam.


Beide aanvallen vonden plaats in hetzelfde gebied: aan de Cononaco-rivier, een gebied dat de regering in 1999 tot beschermd gebied heeft uitgeroepen, net om deze verborgen gemeenschappen te beschermen. Alleen zijn zeven jaar later de grenzen van dat gebied nog steeds niet afgebakend.


De Tagaeri-Taromenani-gemeenschappen lijden onder de aanwezigheid van de houtkapindustrie, de oliebedrijven, de toeristen, en buren als de Waorani.


In 2003 voerde een groep Waorani-krijgers - die in de houtkapindustrie werken - een aanval uit op hun buren, de Tagaeri. Ze vermoorden daarbij 26 vrouwen en kinderen. Het bloedbad werd internationaal veroordeeld. Eind april zouden Waorani-houtkappers een nieuwe slachting veroorzaakt hebben, maar die berichten zijn nog niet bevestigd.


Op 10 mei riep de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IAHCR) op om beschermende maatregelen in te voeren om “het leven en welzijn van de Tagaeri en de Taromenani in Ecuadors Amazone-jungle te vrijwaren”. De Ecuadoraanse regering moest dat doen door het gebied waarin die volken leven te beschermen, en ervoor te zorgen dat er geen indringers voor onrust zorgen.


Maar desondanks wordt er op grote schaal verder gekapt op de oevers van enkele rivieren in het beschermde gebied. Gigantische kano’s varen de stroom af met de cederstammen. Het hout wordt daarna naar Colombia versluisd.


Om verdere ongevallen te vermijden hebben Ecuadors ministers van Leefmilieu en Defensie beloofd om controles te organiseren in het regenwoud. De minister van Leefmilieu heeft ook al een wetsontwerp klaar om de grenzen van het beschermde gebied duidelijk af te bakenen. Binnen dat gebied zullen geen industriële activiteiten meer mogen plaatsvinden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.