Verbranding is grootste doodsoorzaak bij Indiase vrouwen

Uit een studie gepubliceerd door het medische tijdschrift The Lancet blijkt dat verbranding de grootste doodsoorzaak is bij jonge Indiase vrouwen. Ze hebben drie keer meer kans om vermoord te worden door brandongelukken dan mannen. Vaak gaat het om huiselijk geweld en zelfmoord.
Volgens de studie sterven er elk uur twaalf Indiase vrouwen door een brandincident.
De leeftijd van de slachtoffers ligt tussen de 15 en 34 jaar. Op een jaar tijd werden meer dan 160.000 mensen vermoord door brandincidenten in India. In 65% van de gevallen ging het om vrouwen, maar de National Crime Records Bureau (NCRB), die ook in de studie wordt geciteerd, zegt dat de cijfers zes keer hoger liggen dan de officiële statistieken, die door de politie werden vrijgegeven. De studie baseerde zich op gegevens uit 2001. Er werd data gebruikt uit nationale ziekenhuisregisters en uit een nationaal representatieve enquête.

Huiselijk geweld


In twee derde van de gevallen gaat het om huiselijk geweld. Vrouwen worden meestal door familie van hun echtgenoot vermoord. Ze worden met benzine overgoten en in brand gestoken. De familie beweert dan dat het een “keukenongeluk” was. Aanwijzingen kunnen worden gevonden in autopsieverslagen omdat de juwelen bij het slachtoffer ontbreken en de geur van benzine vaak wordt opgemerkt. Aanleiding van die moorden zijn meestal de onenigheden en ruzies om de bruidsschatten.
Volgens vrouwenrechtenactivisten heeft India één van ’s werelds hoogste cijfers inzake seksuele intimidatie, kindermoorden, kindhuwelijken en huiselijk geweld.

Eerste studie


De nieuwe studie is de eerste die de slachtoffers van brandincidenten bestudeert, aangezien de regering zich niet bezighoudt met het verzamelen van gegevens en omdat de informatie van de politie als onvolledig en onbetrouwbaar wordt geacht.
De incidenten worden genegeerd door gebrek aan bewaking. Door het ontbreken van een nationale bewakingssysteem zijn enkel de politieverslagen een bron van informatie. Onderzoekers vragen dat er meer inspanningen gemaakt worden om onderscheid te maken tussen brandgerelateerde ongevallen, zelfmoorden en moorden. Ook met onbedoelde en opzettelijke verwondingen moet rekening worden gehouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.