Verlies 'Avatar' komt ook hard aan in Amazonegebied

Dat de film ‘Avatar’ bij de Oscaruitreiking de grote verliezer was, kwam niet alleen bij regisseur James Cameron hard aan. Ook voor de strijd tegen de olievervuiling in het Amazonegebied betekent het een tegenslag.
Verscheidene milieuorganisaties, waaronder het Regenwoud Actienetwerk (RAN) en het Netwerk voor de Verdediging van het Amazonegebied, hebben Cameron gevraagd om zijn vele fans te laten weten “dat Pandora fictie is, maar dat wat met de inheemse gemeenschappen van Ecuador gebeurt, harde realiteit is.”
In de film wordt Pandora, een maan van de planeet Polyphemus, bedreigd door mensen die daar een belangrijk mineraal willen ontginnen voor de energievoorziening op hun eigen planeet.
RAN-directeur Rebecca Tarbotton vergelijkt dat met de strijd die inheemse Ecuadoranen voeren tegen oliemaatschappij Chevron. In een al langer dan zestien jaar voortslepend proces eisen ze een schadevergoeding van 27 miljard dollar voor olievervuiling.
Ze stellen dat Texaco, dat in 2001 werd verworven door Chevron, meer dan 18 miljard liter vervuild water in hun leefgebied in het noordoosten van het land heeft laten lopen en dat er ook 17 miljoen liter ruwe olie is gelekt tussen 1964 en 1990. Daardoor raakten de bodem en de rivieren zwaar vervuild. Volgens de eisers heeft dat tot de kanker, misvormde baby’s en afgebroken zwangerschappen geleid.
Tarbotton herinnerde Cameron zondag aan zijn belofte om de film te gebruiken als inspiratiebron voor milieuactivisme op grote schaal. Alleen verloor Avatar in de categorie beste regisseur en beste film en moest de film zich tevreden stellen met drie Oscars. Daardoor kon Cameron het podium niet op en kreeg hij niet de kans zich tot het publiek te richten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.