Vlaanderen heeft oog voor "land grabbing" in Zuiden

In het Zuiden wordt steeds vaker landbouwgrond via onevenwichtige afspraken speculatief verworven”, laat CD&V-parlementslid Sabine Poleyn weten. Zij schreef mee aan een resolutie die de negatieve gevolgen van grootschalige landpacht in het Zuiden wil beperken. Dat kan als Vlaanderen aandacht heeft voor de problematiek bij ontwikkelingssamenwerking met partnerlanden zoals Mozambique.

  • CC DFID - UK Department for International Development Een irrigatieproject in Mozambique, gefinancierd door het Verenigd Koninkrijk. Mozambique, een partnerland van Vlaanderen, is sterk gevoelig voor land grabbing. Volgens een resolutie van het Vlaams parlement moet Vlaanderen haar partnerlanden ondersteunen bij het versterken van wetgeving rond grondrechten. CC DFID - UK Department for International Development

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement keurde deze week de resolutie betreffende de negatieve gevolgen van grootschalige landpacht in het Zuiden goed. Multinationals, beleggingsfondsen, buitenlandse regeringen of binnenlandse investeerders kopen enorme stukken landbouw­grond op in ontwikkelingslanden, of sluiten er zeer langlopende pachtcontracten af. In sommige gevallen gaat het om goede akkoorden waar de lokale bevolking en economie van profiteren, veel vaker gaat het om ‘land grabs’ met een groot onevenwicht in het akkoord ten nadele van de lokale bevolking.

Kleinschalige overlevingslandbouw

De Vlaamse parlementsleden Marc Hendrickx en Karim Van Overmeire (N-VA), Jan Roegiers en Fatma Pehlivan (sp.a), Sabine Poleyn, Ludwig Caluwé en Ward Kennes (CD&V) verduidelijken dat zij ontwikkelingslanden niet willen reserveren voor kleinschalige overlevingslandbouw.

“Een hogere productiviteit en betere markttoegang kan het best gerealiseerd worden door een combinatie van familiale landbouw en duurzame, grootschalige en marktgerichte landbouw”, luidt het. Daarvoor achten zij een duidelijk kader voor de exploitatie van landbouwgrond noodzakelijk.

Rol van Vlaanderen

Vlaanderen is dan wel geen grote speler op het internationale toneel, maar deze parlementsleden zijn overtuigd dat Vlaanderen in deze problema­tiek toch een rol van betekenis kan spelen. Zo is ons partnerland Mozambique volgens de Verenigde Naties en de Wereldlandbouw- en voedselorganisatie FAO sterk gevoelig voor ‘land grabbing’. Bovendien importeert Vlaanderen grote hoeveelheden landbouwproducten uit het Zuiden.

Het Vlaams Parlement schaart zich achter hun pleidooi aan het adres van de Vlaamse regering om de onderhandelingsmogelijkheden en wetgeving inzake grondrechten van partnerlanden van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking te versterken en de onderhandelingsmogelijkheden van die landen met buitenlandse investeerders te versterken. Bovendien moeten zowel de partnerlanden als de buitenlandse investeerders opgeroepen worden tot het stimuleren van investeringen die een gezond evenwicht tussen commerciële, ecologische en sociale belangen bewerkstelligen.

Standaardovereenkomsten grondverwerving

De Vlaamse regering zou de lokale bevolking mee helpen beschermen door partnerlanden te vragen het begrip free, prior and informed consent van autochtone volkeren te erkennen en beter toe te passen. Deze landen, en bij uitbreiding de VN en FAO, moeten aangezet worden om in standaardovereenkomsten voor grootschalige grondverwerving te voorzien.

Bij het toewijzen van Vlaamse ontwikkelingshulp voor landbouwprojecten zou een duurzaam landbouwbeleid en respect voor de lokale boeren in de toekomst mee in overweging moeten worden genomen. Tot slot moet Vlaanderen volgens de resolutie deze handelswijzen ook uitdragen in internationale stellingnames en de problematiek aankaarten bij de EU en de VN-instellingen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.