Vluchtelingenbeleid Uganda slachtoffer van eigen succes

Het Ugandese parlement buigt zich momenteel over een nieuwe vluchtelingenwet. Met 230.000 vluchtelingen telt het Afrikaanse land momenteel één van de grootste vluchtelingenpopulaties in Afrika, en staat het al veertig jaar model voor een goed vluchtelingenbeleid. Maar de vraag rijst of dat vol te houden is voor een land dat zelf worstelt met armoede.


Vluchtelingen uit buurlanden als Congo, Sudan, Rwanda, Kenia, Somalië, Burundi and Ethiopië konden het slechter treffen dan in Uganda. Als ze een opleiding hebben, zoals artsen of leraren, krijgen ze een werkvergunning. Anderen mogen tijdelijk werk aannemen, bijvoorbeeld in de bouw. Ze hoeven niet in tentenkampen te leven, maar krijgen een stuk land van zo’n drie are in gebieden die de Ugandese Landcommissie daar in de jaren zestig voor bestemde. De grond wordt toegekend door een vluchtelingencomité dat samenwerkt met het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). De vluchtelingen mogen op hun land een huis zetten en er voedsel verbouwen. Net als Ugandezen mogen ze deelnemen aan gemeenschapsprogramma’s voor opleiding, gezondheid, landbouw en het milieu.

Het vluchtelingenbeleid van Uganda is een van de beste van Afrika, zegt Roberta Russo, die vanuit de Ugandese hoofdstad Kampala voor de UNHCR werkt. De overheid klaagt er niet over. En repatriëring is echt vrijwillig.

Maar nu steeds meer vluchtelingen zijn ingegaan op het aanbod van de overheid voor een eigen stukje land, nemen de spanningen met landloze Ugandezen toe. Deze mensen leven zij aan zij met de vluchtelingen, en vinden dat die het best met één in plaats van drie are kunnen doen.

Ugandezen moeten gevoeliger worden voor de problematiek omdat we de mensenrechten van de vluchtelingen niet willen schenden, zegt de Ugandese minister van Vluchtelingen en Voorbereidheid op Rampen, Christine Aporu.

Eigenlijk zijn de lapjes grond nu al te klein en is de grond te veel uitgeput om de groeiende families te onderhouden. Dat zegt een recent rapport van het Refugee Law Project, een organisatie die ijvert voor de rechten van vluchtelingen. Het rapport ‘We are all stranded here together’ concludeert op grond van veldonderzoek in de noordelijke districten Arua and Moyo dat de vluchtelingen nog steeds erg afhankelijk zijn van voedselhulp.

Aporu zegt echter dat het erg moeilijk is om voortdurend voedselpakketten uit te delen. De nieuwe wet waarover Uganda een van de komende maanden moet beslissen, buigt zich over manieren om de voedselproductie op het land van de vluchtelingen te verhogen en over manieren om aan voedsel te komen voor de kinderen in de nederzettingen.

Overigens betekenen de problemen voorlopig niet dat de vluchtelingen Uganda mijden. Apuru merkt op dat sommige vluchtelingen vanwege de voordelen in Uganda niet terug willen naar hun eigen land, zelfs als dat mogelijk zou zijn. Maar dat is geen algemene regel. Volgens de minister worden momenteel 24.000 Rwandezen vrijwillig gerepatrieerd. (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.