VN neemt jarenlange olievervuiling in Nigeria onder de loep

Internationale deskundigen van het Milieuagentschap van de Verenigde Naties (Unep) zullen de vervuiling van de Nigerdelta als gevolg van decennialange olieproductie onderzoeken. Ze willen meer dan driehonderd sites controleren om de gevolgen van de vervuiling vast te stellen op de landbouw, visserij, de volksgezondheid en biodiversiteit.
Het onderzoek is aangevraagd door de Nigeriaanse overheid en zal naar schatting een jaar in beslag nemen. De olieboringen in de Nigerdelta startten in de jaren vijftig. De laatste vijftien jaar hebben een gebrek aan onderhoud, schade aan de infrastructuur en illegale aftappingen voor talrijke lekken gezorgd.
Op basis van de resultaten van het onderzoek zal bepaald worden wat er moet gebeuren om de grond- en waterkwaliteit te herstellen. De kosten van de studie, die ongeveer een jaar zal duren, worden betaald door de Shell Petroleum Development Company, een samenwerkingsverband tussen de oliebedrijven Shell, Elf/Total en Agip en de Nigeriaanse Nationale Petroleummaatschappij.

Ogoni


De Beweging voor het Voortbestaan van het Ogonivolk (Mosop), die de etnische minderheid in de regio vertegenwoordigt, is ontevreden over het nieuwe onderzoeksproject, omdat ze er niet bij betrokken is. Volgens Mosop is het niet de eerste poging om de regio te saneren, en waren de pogingen telkens ontransparant en enkel opgezet met de bedoeling om Shell de mogelijkheid te geven terug te keren naar Ogoni en de olieproductie op te zetten.
Mosop heeft dan ook weinig vertrouwen in Unep, omdat die de organisatie niet op voorhand op de hoogte heeft gebracht van de komst van Unep-deskundigen naar de Nigerdelta.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.