VN: “Rijke landen komen Millenniumbeloften niet na”

De rijke landen doen niet genoeg om hun ontwikkelingshulp te verhogen en de wereldhandel voordeliger te maken voor arme landen. Dat staat in een rapport dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon donderdag voorstelde in de aanloop naar een vergadering op hoog VN-niveau over de Millenniumdoelen, de internationale beloften om armoede te halveren tegen 2015.
Zeven van de acht Millenniumdoelen hebben een concrete, in cijfers uitgedrukte deadline tegen 2015. Alleen het achtste Millenniumdoel, dat de rijke landen oproept werk te maken van een duurzaam partnerschap met de arme landen, heeft geen meetbare indicatoren. MDG 8 roept rijke landen op hun hulp te verhogen, de schuldenlast van ontwikkelingslanden te verminderen en de wereldhandel op een eerlijkere leest te schoeien.
“De deadlines zijn er voor de armen, niet voor de rijken”, merkte een expert donderdag ietwat cynisch op bij het rapport dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon specifiek kwam voorstellen over de achtste doelstelling. Het document is de vrucht van de samenwerking tussen een twintigtal internationale organisaties, waaronder het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP), de Wereldbank en het VN-departement voor Economische en Sociale Zaken (DESA).
“Dit rapport laat een alarmsignaal horen”, zei Ban. “We zijn al over de helft in onze race tegen de armoede en de tijd begint stilaan te dringen.” In 2007 slaagden enkel Denemarken, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Zweden erin 0,7 procent van hun bruto binnenlandse inkomen uit te geven als ontwikkelingshulp. Samen met België, Ierland en Groot-Brittannië zijn zij ook de enige landen die minstens 0,15 procent van hun bni uitgeven aan zogenaamde ‘minst ontwikkelde landen’.
“Als we de doelstelling voor 2010 willen halen die werd afgesproken op de G8-top van 2005 moet de officiële ontwikkelingshulp elk jaar met 18 miljard dollar naar omhoog”, zei Ban. “Van dat bedrag moet 7,3 miljard naar Afrika”.

Onderhandelingen op ijs


De belofte om de handel eerlijker te maken zit in het slop omdat binnen de Wereldhandelsorganisatie de zogenaamde ‘Doharonde’ op ijs is gelegd. Eind juli mislukte het overleg dat arme landen een betere toegang had moeten geven tot de markten van het Noorden en dat concurrentievervalsende subsidies had moeten afbouwen.
“De armste landen blijven gemarginaliseerd, op een moment dat ze zwaar getroffen worden door hoge prijzen voor voedsel en energie”, zei Ban. “Een deel van de vooruitgang in menselijke ontwikkeling dreigt op die manier verloren te gaan.”
“Of we de deadlines in 2015 halen, is vooral een kwestie van politieke wil”, analyseert Rob Vos, de hoofdauteur van het rapport. De successen in schuldkwijtschelding maken volgens hem duidelijk dat ook ambitieuze doelstellingen haalbaar zijn. “We zijn er nog niet helemaal, maar van de landen die in aanmerking kwamen, heeft een flink deel een gevoelige schuldenlastverlaging gekregen.”
Volgens Vos is het achtste Millenniumdoel een voorwaarde om ook de andere doelstellingen inzake armoede, onderwijs, gezondheid en duurzame ontwikkeling te halen. Het probleem is dat de doelstellingen tegen 2015 niet heel concreet zijn, als is daar met de G8-top van 2005 in het Schotse Gleneagles wel een beetje verandering in gekomen. Om arme landen toegang te geven tot essentiële geneesmiddelen en nieuwe technologieën ontbreekt een duidelijk tijdschema, moet hij toegeven.
“We willen de beleidsmakers er met dit rapport op wijzen waar ze tekort schieten”, zegt Vos. De studie verschijnt in de aanloop naar een conferentie op hoog niveau over de Millenniumdoelen, op 25 september tijdens de Algemene Vergadering in New York. Die vergadering moet de weg banen voor een conferentie in november in Doha over de financiering van ontwikkeling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.