VN zien vooruitgang in aidsbestrijding

Hoewel het aantal besmettingen met hiv/aids wereldwijd procentueel niet meer stijgt sinds 2000, is het totale aantal mensen met aids toegenomen. Er komen elk jaar immers nieuwe besmettingen bij, maar patiënten hebben ook betere toegang tot antiretrovirale behandelingen. Dat staat in het nieuwste rapport van de VN-organisatie UNAIDS.
Peter Piot, hoofd van UNAIDS, zei dinsdag dat er enorme vooruitgang is geboekt. Het rapport van 2008 over de wereldwijde aidsepidemie stelt dat 33 miljoen mensen in 2007 drager waren van het aidsvirus, waaronder 2,7 miljoen nieuwe besmettingen. In 2005 waren dat nog 3 miljoen besmettingen. Vorig jaar stierven twee miljoen mensen aan aids, in vergelijking met 2,2 miljoen in 2005.  

Toch stijgt het aantal besmette kinderen van 1,6 miljoen in 2001 naar 2 miljoen in 2007. Negentig procent van hen leeft in zwart Afrika. Die regio blijft de lijst aanvoeren en is goed voor driederde van alle mensen met aids in de wereld.

Algemeen lopen druggebruikers, prostituees en homoseksuele mannen het meeste risico op besmetting. De percentages van de rest van de besmette volwassen hebben zich gestabiliseerd. Volgens het rapport is er wel een toename van HIV-besmettingen bij getrouwde koppels. Piot ziet de trend in Thailand, Cambodja en sommige plaatsen in Afrika. “Mannen lopen het virus op door betaalde seks of door gebruik van drugsnaalden en ze besmetten nu hun vaste partners.”

Jongeren



Ook de kwetsbaarheid van jonge mensen valt op. Bijna de helft van alle nieuwe infecties in 2007 komt uit de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar. “Er is geen kentering in de epidemie mogelijk zonder volgehouden resultaten in het terugdringen van nieuwe HIV-besmettingen, vooral bij jonge mensen. De helft van de wereldbevolking is jonger dan 25”, verklaart Thoraya Ahmed Obaid, directeur van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA).

Zeven van de ergst getroffen landen kunnen positieve veranderingen voorleggen in het seksuele gedrag bij jonge mensen, die meer condooms gebruiken en zich langer onthouden: Burkina Faso, Kameroen, Ethiopië, Ghana, Malawi, Oeganda, en Zambia.

Wat preventie betreft, maken de cijfers in het rapport duidelijk dat er meer zwangere vrouwen die draagster zijn van het HIV-virus anti-retrovirale medicatie toegediend krijgen om de voorkomen dat de ziekte van de moeder naar het kind wordt overgedragen. In 2007 kreeg 33 procent van deze vrouwen een behandeling, terwijl dat in 2005 maar 14 procent was.

“We hebben in de strijd tegen aids meer bereikt in de voorbije twee jaar dan in de afgelopen twintig jaar”, stelt Piot. Hij is wel bezorgd om een toename van HIV-besmettingen in onder meer China, Indonesië, Kenia, Rusland, en Vietnam, maar ook in ontwikkelde landen als Duitsland en Groot-Brittannië.

Methadon



In Rusland bijvoorbeeld is de behandeling van heroïneverslaving met methadon illegaal, hoewel het land 69 procent van de besmette personen in Oost-Europa en Centraal-Azië telt. “Het is bewezen dat methadon de beste manier is om aidsbesmettingen onder druggebruikers tegen te gaan”, aldus Joe Amon, directeur van het aidsprogramma bij de denktank Human Rights Watch.

Gevraagd of hij het eens is met UNAIDS-hoofd Peter Piot, dat het jaarrapport “zonder twijfel het meest positieve” tot dusver was, antwoordde Amon: “Dat vind ik moeilijk in te beelden, met twee miljoen nieuwe besmettingen elk jaar. Uiteindelijk is het een slechte situatie vergelijken met een nog slechtere situatie.” Volgens hem is er niet één globale epidemie maar zijn er haarden in verschillende landen, regio’s in de wereld. “We moeten ons richten op de landen waar de strijd zonder succes bleef, waar de ziekte verergert.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.