Vogelgriep blijft Indonesië zorgen baren

De Indonesische autoriteiten hopen de vogelgriep in het land onder controle te krijgen met een driejarig strategisch plan. Gisteren overleed nog een man met symptomen van vogelgriep. Hij was het twaalfde Indonesische slachtoffer van het virus.

De regering in Jakarta kondigde op 19 december een driejarig strategisch plan aan om de verspreiding van het H5N1-virus tegen te gaan. Het is gebaseerd op bioveiligheid, vaccinatie, ruiming van besmette vogels en bewustwording bij de bevolking.

Het is de vraag of de strategie intensief genoeg is, zegt Steven Bjorge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Het plan richt zich alleen op grotere pluimveehouders en niet op eigenaren van een paar kippen of vogels. Volgens de WGO vormen juist kippen die in en rond huizen scharrelen het grootste gevaar.

De regering moet handelen alsof de vogelgriep op het punt staat uit te breken en er niet van uitgaan dat zoiets pas over een half jaar of een jaar kan gebeuren. Als we eenmaal een grote uitbraak hebben, dan is het te laat, zei David Nabarro, VN-coördinator voor Vogel- en Mensengriep vorige maand tijdens een bijeenkomst in Jakarta.

Nabarro waarschuwde dat vooral kinderen in zo’n situatie grote risico’s lopen. Het VN-Kinderfonds Unicef werkt momenteel aan een uitgebreid voorlichtingsprogramma, zodat gezinnen bij een uitbraak van vogelgriep weten wat ze moeten doen om besmetting te voorkomen en verspreiding van het virus tegen te gaan.

De meeste slachtoffers van de vogelgriep kwamen tot nu toe uit het dichtbevolkte Jakarta, waar mens en dier vaak dicht naast elkaar leven. De ideale omstandigheden waaronder het virus kan worden overgedragen op de mens. Zo lang we er niet in slagen om het virus uit te bannen bij kleine kippenhouders, zullen er ook menselijke slachtoffers blijven vallen, zegt Bjorge.

In Indonesië raakten tot nu toe zo’n 16 miljoen kippen besmet. Volgens het Indonesische ministerie van Volksgezondheid is het publiek zich nog steeds te weinig bewust van de gevaren van het virus. Daarnaast levert de bestrijding van het virus volgens Aburizal Bakrie, de coördinerend minister van het ministerie, extra problemen op vanwege de omvang van het land.

Indonesië heeft bovendien te weinig geld om de ziekte goed te kunnen bestrijden, zegt hij. Het bureau voor Nationale Ontwikkelingsplanning berekende dat tussen 2006 en 2008 bijna 1,3 miljard euro nodig is voor bestrijding van de vogelgriep. Er is echter maar een budget van 130 miljoen euro. De regering heeft aangekondigd daar nog 8 tot 16 miljoen euro aan toe te zullen voegen.

Als het vogelgriepvirus zich mengt met een menselijk griepvirus, dan kan een nieuwe, voor mensen dodelijke griepvariant ontstaan. Dat virus kan zich zeer snel verspreiden over de aarde. Mocht een pandemie uitbreken, dan wil de Indonesische regering gebieden isoleren waar 80 procent van de bevolking geïnfecteerd is. Leger en politie zullen dan worden ingezet om de verspreiding van het virus tegen te gaan, staat in het nationale rampenplan. De regering wil ook de voorraad Tamiflu en andere virusremmers uitbreiden en onderzoek doen naar vaccinatiemogelijkheden.

Indonesië heeft op dit moment 800.000 Tamiflu-tabletten in voorraad. Bij de Zwitserse fabrikant Roche zijn nog twee miljoen tabletten in bestelling. Daarnaast heeft Indonesië van patenthouder Roche toestemming gekregen om zelf Tamiflu te produceren. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.