Voorzichtig optimisme aan vooravond van wereldaidsconferentie

’s Werelds grootste bijeenkomst van aidsexperts en -activisten start zondag in het Canadese Toronto in een sfeer van voorzichtig optimisme. Er zijn verschillende redenen om te geloven dat we de ziekte, waarmee momenteel zo’n 40 miljoen mensen leven, een halt kunnen toeroepen. Maar liefst dan 24.000 deelnemers zullen de zesdaagse conferentie bijwonen.
Bijna 40 miljoen mensen zijn vandaag besmet met het HI-virus. Meer dan de helft van hen, 25,3 miljoen om precies te zijn, leeft in Afrika. Sinds de ontdekking van HIV/aids in 1981 stierven al 25 miljoen mensen aan aids, tonen de laatste VN-cijfers. Het aantal mensen dat met HIV leeft blijft toenemen. Maar de VN-Aidsorganisatie Unaids denkt wel dat het aandeel van de mensheid dat jaarlijks besmet raakt eind jaren negentig zijn piek bereikt heeft, en dat het cijfer sindsdien gestabiliseerd is. Dat komt omdat we in die 25 jaar al heel wat bijgeleerd over het virus, hoe het zich verspreidt, en welke de meest effectieve behandelingsprogramma’s zijn. Aidsremmers laten toe dat mensen met HIV langer leven.

“De uitdaging vandaag is om de financiële middelen en de kennis en ervaring die we hebben te vertalen in breed toegankelijke HIV-behandeling -en preventieprogramma’s”, zegt Brigitte Schmied, een Weense dokter en voorzitter van de Oostenrijkse aidsgemeenschap. “Het conferentiethema van dit jaar, ‘Time to Deliver’, bewijst de dringendheid daarvan.”

Deze conferentie wil “de ogen openen van belangrijke beleidsmensen opdat ze zich nog meer zouden inzetten en actie ondernemen, en het grote publiek bewuster te maken van de blijvende impact van HIV/AIDS op de wereld”, voegt ze eraan toe.
“De Internationale AIDS-conferentie is tegelijk een van de belangrijkste bijeenkomsten om te discussiëren over nieuwe wapens in de strijd tegen HIV/aids”, legt Schmied uit.

Misschien wel voor de eerste keer op deze tweejaarlijkse bijeenkomst zal fondsenwerving niet het overheersende thema van discussie zijn. Wereldwijd is er 6 miljard euro voorhanden om de strijd tegen HIV/AIDS te bekostigen, tegenover slechts 233 miljoen euro tien jaar geleden. Toch zegt UNAIDS dat er nog veel meer geld nodig is, zo’n 11 à 16 miljard euro tegen 2010. Dergelijke bedragen zullen nog decennia lang nodig zijn, verwacht de organisatie met aan het hoofd de Belg Peter Piot.

De barometer staat ook nog lang niet helemaal op zonnig. Er zijn zorgwekkende tekenen dat HIV/AIDS-infecties in Oost-Europa, noordelijk India en delen van China zijn toegenomen.

Afrika, dat het hardst getroffen is door de ziekte, heeft vooruitgang geboekt op verschillende vlakken, maar heeft nog een lange weg voor de boeg, en heeft daar nog veel geld voor nodig. In veel Afrikaanse landen is de toegang tot verzorging en een goede diagnose nog slecht, simpelweg omdat er nog te weinig medisch personeel overschiet. Medische, transport-, en communicatie-infrastructuur is er onvoldoende. Veel mensen hebben onvoldoende voedsel en proper water, wat hen vatbaarder maakt voor het virus en waardoor ze paradoxaal genoeg de behandelingsprogramma’s tegen AIDS niet kunnen verdragen. Voedingssteun als deel van het behandelingsprogramma in Afrika is dan ook een van de mogelijkheden die op de conferentie zullen bediscussieerd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.