Voting nieuwe wereldwonderen brengt Indiase hoofden op hol

Toeristen kunnen de komende maanden grandioze kortingen krijgen in Madurai, de oudste cultuurstad van Zuid-India. Op voorwaarde dat ze via het internet een stem uitbrengen op het pronkstuk van de stad: de eeuwenoude Meenakshi Sundareswarar-tempel. Het monument maakt kans op erkenning als één van de ‘zeven nieuwe wereldwonderen’.

De wereldwijde internetvoting is een idee van de Zwitserse avonturier Bernard Weber. Hij vindt het hoog tijd dat de zeven wereldwonderen geactualiseerd wordt. De lijst is van de hand van de Griek Philon van Byzantium en dateert nog van 200 voor Christus. Het enige wereldwonder dat vandaag nog overeind staat, zijn de piramiden van Gizeh in Egypte. De website n7w.com noemt de internetvoting als een oefening waarbij niet één man, maar miljoenen mensen in de voetsporen treden van Philon.

Nog 18 maanden en de zeven nieuwe wereldwonderen worden bekend gemaakt. De tempel van Madurai is één van de 77 genomineerde monumenten die de eerste stemronde overleefden. Tegen het eind van dit jaar wordt de lijst verkort tot 21 kandidaten. Op 1 januari 2007 komen de zeven overwinnaars uit de bus.

Het online evenement brengt het hoofd van de inwoners van de Indiase stad Madurai behoorlijk op hol. Hun tempel, gewijd aan de bevallige wederhelft van de god Shiva, finishte tijdens de tweede ronde op een onverhoopte 25ste plaats. De nominatie werd goedgekeurd door Unesco, de Cultuurorganisatie van de VN.

De oudste en waarschijnlijk grootste tempel van India is een visueel spektakelstuk. Het indrukwekkende bouwwerk bevat maar liefst 33 miljoen beeldhouwwerken van goden, mensen, dieren en vogels. Door zijn relatief geringe bekendheid is het monument ongetwijfeld de underdog tussen nominaties als de Chinese Muur, de Taj Mahal en het Colosseum.

Om de naambekendheid van hun stad kracht bij te zetten, zijn de hotels en reisbureaus van Madurai een assertieve campagne begonnen. Ze bieden kamers, infrastructuur en diensten aan voor een prikje of helemaal gratis. Posters, banners en advertenties roepen bezoekers op om cultureel ambassadeur te worden van de stad. Een karrenvracht souvenirs moet de herinnering aan het wereldwonder levendig houden bij elke bezoeker. Als de tempel op de lijst blijft, dan zal de stad onmiddellijk een facelift krijgen, weet reisagent Shri Ram. De infrastructuur en de faciliteiten zullen verbeteren en de economie zal een opstoot kennen.

Toch hoopt een deel van de bevolking van Madurai stiekem dat hun stad de nominatie misloopt. De Meenakshi-tempel is een van de heiligste plaatsen van India. De duizenden gelovigen die er komen bidden zijn niet blij met het vooruitzicht dat hun schrijn één van de belangrijkste toeristische trekpleisters wordt.

Wat zal er overblijven van de heiligheid van de tempel? vraagt Rama Subramaniam, een gepensioneerde leraar die de tempel elke dag om half vijf in de ochtend bezoekt met zijn vrouw. Mijnheer Subramaniam woont in één van de vier straten die uitgeven op de tempel, net als zijn vader en overgrootvader. Zijn buurman Ramji Lal, een textielhandelaar, vreest dat hij zijn zaak mag opdoeken als het monument een wereldwonder wordt. Dit is geen monument zoals de Taj Mahal, zegt hij. Het is een levende tempel waar wij deel van uitmaken. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.