Vrouwvriendelijk Chili wacht op navolging

Latijns-Amerika heeft nog een lange weg te gaan om een einde te maken aan de discriminatie van vrouwen in de politiek. Zelfs in Chili, waar de eerste vrouwelijke president Michelle Bachelet vorig jaar een regering vormde met evenveel vrouwelijke als mannelijke ministers, is er nog werk aan de winkel.
In de Ecuadoraanse hoofdstad Quito loopt deze week een Latijnse-Amerikaanse conferentie over vrouwenzaken. De delegaties uit dertig landen kunnen er luisteren naar toespraken van politica uit landen die stevig aan de weg timmeren. Naast Chili is dat Spanje, een Europees land dat veel invloed geniet in de regio. Ook Spanje begon in 2004 met een regering met evenveel vrouwen als mannen.
In veel Latijns-Amerikaanse landen zijn vrouwen in de politiek aan een langzame inhaalbeweging bezig. Volgens de VN steeg het gemiddelde aandeel van vrouwen in Latijns-Amerikaanse regeringen de afgelopen tien jaar van 9 tot 14 procent. De parlementen laten een vergelijkbaar aandeel vrouwen zien, maar in de gemeentebesturen zijn vrouwen veel minder goed vertegenwoordigd. De VN stelde vast dat maar 842 van de 15.828 gemeenten in 16 onderzochte Latijns-Amerikaanse landen een vrouwelijke burgemeester hebben. Landen die vrouwenquota opleggen, tellen wel steeds meer vrouwelijke gemeenteraadsleden. Maar voor de unieke functie van burgemeester werken die quota niet.
Zelfs in Chili blijft er nog veel te doen, zegt de Chilleense president Bachelet. “Gelijke kansen voor mannen en vrouwen is geen kwestie van getallen maar wel van democratische principes”, oordeelt ze. De eerste vrouwelijke president van Chili is voorstander van een verplicht minimumaandeel van vrouwen in alle politieke instellingen en op de kandidatenlijsten daarvoor. In september dient de Chileense regering daarover een wetsontwerp in.
Volgens Bachelet zijn er daarnaast ook nog andere vormen van positieve discriminatie nodig om vrouwen volop te laten participeren. “Meer vrouwen, meer democratie, meer rechtvaardigheid”, besloot Bachelet haar toespraak voor de deelnemers aan de conferentie in Quito.
De Spaanse vice-premier María Teresa Fernández de la Vega vindt dat er vooral ook een einde moet komen aan de “oude seksegebonden arbeidsdeling”. Vrouwen moeten recht krijgen op een vergoeding en maatschappelijke erkenning voor de zorgtaken die ze op zich nemen, vindt ze, en er moeten ook initiatieven komen die ervoor zorgen dat dit soort werk eerlijker verdeeld wordt tussen mannen en vrouwen.
Andere deelnemers aan de bijeenkomst vragen aandacht voor specifieke problemen die zich in Latijns-Amerika voordoen. Arme vrouwen en vrouwen van indiaanse of Afrikaanse afkomst worden nog veel erger gediscrimineerd in de politiek, zegt Blanca Chancoso, een Ecuadoraanse indianenleidster. Ze worstelen met een combinatie van conservatisme, ongeletterdheid en een gebrekkige toegang tot vormingsmogelijkheden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.