VS moeten mikken op "rechtvaardige veiligheid"

Verminder het Amerikaanse defensiebudget met een derde, werk meer samen met ander landen, trek de troepen uit Irak terug en bouw samen met Rusland het kernarsenaal af. Dat zijn de basisingrediënten van ‘Rechtvaardige veiligheid’, een nieuwe doctrine die de VS internationaal meer succes moeten doen boeken.
De VS moeten niet overal de baas willen spelen maar eerder optreden als een “global partner”, argumenteren de 14 auteurs van een 69 pagina’s dik document dat de nieuwe aanpak uittekent. Het concept komt van het Institute for Policy Studies, een linkse denktank in Washington.



De VS moeten meer inzetten op multilaterale instellingen en initiatieven, onder meer voor van de bestrijding van het broeikaseffect, vinden de experts. Ze moeten ook de capaciteit van arme landen vergroten om de verspreiding van dodelijke ziekten tegen te gaan.



“De nieuwe aanpak sluit meer aan bij de publieke opinie dan het parlement, dat onlangs nog extra middelen goedkeurde voor de oorlog in Irak”, zegt John Feffer, de coördinator van het team van auteurs. “De belangrijkste presidentskandidaten en het establishment op het vlak van buitenlandse zaken zijn overdreven voorzichtig als het op het terugschroeven van de militaire uitgaven gaat”, vindt Feffer.



Recente opiniepeilingen geven aan dat een grote meerderheid van de Amerikanen vindt dat hun regering flink het mes mag zetten in het defensiebudget. Sinds George W. Bush in 2001 president werd, zijn de Amerikaanse uitgaven voor defensie gestegen tot meer dan 600 miljard dollar per jaar, ongeveer evenveel als de rest van de wereld samen aan wapens en soldij spendeert. Volgens de auteurs van het Institute for Policy Studies ondermijnen die uitgaven de vrede en veiligheid in de wereld eerder dan ze ertoe bijdragen.



“Met name in het Midden-Oosten heeft de Amerikaanse nadruk op militaire oplossingen regionale vredesinitiatieven tegengehouden”, schrijven de experts. “We mogen ons niet alleen op veiligheid concentreren, want er kan geen echte veiligheid zijn zonder rechtvaardigheid.”



De omstandigheden dwingen de VS overigens om meer rekening te houden met andere landen en dus meer te investeren in diplomatie. China en India worden almaar belangrijker en Rusland heeft door zijn olieweelde ook weer meer in de pap te brokken. In Latijns-Amerika is de voorbije jaren een generatie leiders aan de macht gekomen die niet meer slaafs volgen wat de VS voorschrijven, en ook het internationale middenveld heeft een zekere invloed. Tegelijk wordt de wereld geconfronteerd met uitdagingen die zelfs het vermogen van een supermacht te boven gaan: klimaatverandering, wereldwijde armoede, de verspreiding van kernwapens, terrorisme en nieuwe militaire conflicten.



Het Institute for Policy Studies grijpt voor een deel terug naar het “principieel internationalisme” van de voormalige president Franklin Delano Roosevelt. Diens navolger Harry Truman riep de Koude Oorlog en de doctrine van de “containment” waarmee de VS eerst de invloed van de Sovjetunie en nu die van China proberen in te perken. “President Franklin Delano Roosevelt realiseerde zich meer dan 60 jaar geleden dat onze toekomst afhangt van de mate waarin de VS meer verantwoordelijkheid aan de dag legt als lid van de internationale gemeenschap”, besluit de studie. “We zullen ons niet veilig voelen tot we allemaal veilig zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.