VS negeerden al in maart 2003 waarschuwingen over misbruik gevangenen

Al in maart 2003 hebben defensiejuristen bij het Pentagon aan de bel getrokken over mogelijk misbruik van gevangenen door Amerikaanse militairen. De definitie van ‘marteling’ zou volgens hen de weg vrij hebben gemaakt voor dat misbruik.


De juristen waarschuwden dat de extreme verhoortechnieken niet alleen indruisten tegen de militaire doctrine – omdat ze teveel ruimte zouden laten voor interpretatie door de ondervragers – maar dat ze ook publieke verontwaardiging zouden veroorzaken als ze bekend werden.

Tijdens een hoorzitting van de Senaat deze week bleek dat op het ministerie van Defensie verdeeldheid bestond over de kwestie. De krijgsauditeurs voor Landmacht, Luchtmacht en Marine (JAG’s) zeiden hun zorg over de zaak te hebben uitgesproken tijdens beleidsdiscussies in maart en april 2003.

Op ons advies zijn sommige procedures aangepast, zei majoor-generaal Thomas Romig, topjurist van het leger. Maar de Republikeinse senator Lindsay Graham van South Carolina, de JAG-reserveofficier die de hoorzitting voorzat, zei dat de aanbevelingen mogelijk niet serieus genoeg genomen zijn en dat daardoor een beleid is aangenomen dat aanzette tot misbruik van gevangenen in Amerikaanse detentiecentra in Irak, Afghanistan en Guantanamo Bay.

Graham diende onlangs samen met twee andere Republikeinse senatoren een amendement in op de Defense Authorisation Wet, met de bedoeling dat de Uniform Code of Military Justice (UCMJ) de richtlijn wordt voor ondervragingen. De UCMJ accepteert de Conventie van Genève, waarin striktere gedragscodes over behandeling van gevangenen zijn opgenomen.

Brigadier-generaal Kevin Sandkuhler van de Marine waarschuwde dat de technieken die zijn goedgekeurd door het ministerie van Defensie negatieve invloed kunnen hebben op de steun en het respect voor het Amerikaanse leger en ook op het zelfrespect binnen het leger. Sandkuhler zei dat de militaire inlichtingendiensten gehinderd zouden kunnen worden door de negatieve beeldvorming en dat het moeilijker wordt om steun van bondgenoten te krijgen en om vijanden over te halen zich over te geven.

Schout-bij-nacht Michael Lohr zei dat hij in een brief aan het ministerie van Defensie heeft gewaarschuwd dat tenminste één van de verhoortechnieken als marteling wordt gezien onder zowel de internationale als nationale wetgeving.

Woordvoerder Lawrence Di Rita zei dat het Pentagon na afweging van alle bezwaren en belangen, ook die van de inlichtingendiensten, tot een gezamenlijk document is gekomen. Di Rita zei dat momenteel gewerkt wordt aan een nieuw beleid, waarbij rekening wordt gehouden met de inbreng van alle betrokken partijen.

Al in 2002 wees de juridisch adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de schending van de Conventie van Genève door de regering-Bush. In de Conventie van Genève zijn richtlijnen vastgelegd over de behandeling van krijgsgevangenen. De regering meende echter dat die niet van toepassing waren, omdat het bij de gedetineerden in Afghanistan, Irak en Guantanamo Bay om vijandelijke strijders en niet om krijgsgevangenen zou gaan. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.