Walmart hakt in eigen CO2-emissies

De Amerikaanse megaketen Walmart wacht niet op reductiedoelstellingen van de overheid. Het bedrijf kondigt aan dat het 20 miljoen ton CO2 wil besparen in de toeleveringsketen van zijn producten. Milieubewegingen hopen op een aanzuigeffect dat ook andere grote bedrijven kan meetrekken.
Walmart maakte de ambitieuze plannen bekend op een presentatie in het hoofdkwartier in Arkansas. De keten wil tegen 2015 de uitstoot van zijn hele toeleveringsketen met 20 miljoen ton verminderen. Dat is het equivalent van de uitstoot van 3,5 miljoen auto’s gedurende een jaar.
“Energie-efficiëntie en CO2-reductie zijn vandaag centrale thema’s geworden in de wereld”, zei Walmart-ceo Mike Duke. “We hebben al werk geleverd om het verschil te maken op die terreinen, zowel in onze eigen voetafdruk als in onze toeleveringsketen. We weten dat we zowel de capaciteit als de gelegenheid hebben om meer te doen.”
Walmart werkte het plan uit in samenwerking met het Environmental Defense Fund (EDF) en met externe adviseurs als PricewaterhouseCoopers, het Carbon Disclosure Project en de Universiteit van Arkansas. Het onderzoeksteam wil nu concrete projecten uitdokteren, de doelstellingen daarvoor vastleggen en controleren dat die gehaald worden.

Aanzuigeffect


Critici verwijten Walmart dat het met dit plan de inspanningen afschuift op zijn toeleveranciers. Maar het is precies daar dat de grootste impact gevonden kan worden, zeggen voorstanders, omdat het beter is de praktijken van ongeveer tienduizend toeleveranciers te veranderen dan enkel die van Walmart zelf.
“De toeleveringsketen is waar het allemaal gebeurt”, zegt Elizabeth Sturcken van het EDF. “Het is de belangrijkste hefboom waar Walmart over beschikt. Het bedrijf werkt samen met zijn leveranciers om hun uitstoot naar beneden te halen – wat ze anders misschien niet zouden doen – en zorgt zo voor een uitdijend effect over de hele wereld.”
Het is precies dat aanzuigeffect waar milieubewegingen op hopen. “Vandaag begint het grootste bedrijf ter wereld een wereldwijde race voor CO2-reducties”, zegt Fred Krupp van het EDF. “De moedige stap van Walmart kan andere bedrijven helpen om manieren te vinden om de vervuiling terug te dringen. Uiteindelijk zal dit een enorme toeleveringsketen over de hele wereld transformeren.”
Voorwaarde is wel, zeggen de critici, dat Walmart de beloftes nakomt. De keten hamert immers op de laagste prijzen en daardoor is er weinig marge om ook nog eens grote milieu-inspanningen te vragen van de toeleveranciers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.